blogspot visitor

08 februari 2016

Is Thierry Baudet geen fascist 2.0? Echt niet?

Zie ook de updates aansluitend op deze blog en de bijlage: fascisten en antisemieten van alt-right. Lees verder m'n latere blog "Ollongren versus Baudet. Morrelt FvD aan het taboe op racisme?".


Baudet op de IJzerwake van 2014

Stel, een spraakmakende activist draagt de democratische rechtsstaat een warm hart toe en wil extreemrechts geen handje helpen de macht te veroveren, maar hij zegt, schrijft en doet het volgende:

- Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) een ernstige inbreuk op de democratie achten [update: artikel niet meer beschikbaar; zie ook hier in combinatie met hier] en propageren dat grondrechten alleen op nationaal niveau worden gehandhaafd, zodat ze afhankelijk kunnen worden gemaakt van de "nationale cultuur" (2010).

Ten onrechte stellen, in het boek De aanval op de natiestaat (2012): "Strikt juridisch gezien bestaan er dus geen universele rechten. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens [UVRM] van de Verenigde Naties (1948) mist elke rechtskracht omdat het een verklaring is en geen verdrag".

- Het "openingsreferaat" houden op de bijeenkomst "Pro Europa, dus tegen deze EU" van de extreemrechtse partij Vlaams Belang (2012). Aanvulling september 2017: Zie ook hier. "In een internationaal jongerenpanel gingen Gustaav Kasselrand van het Zweedse SDU, Julien Rochedy [zie hieronder; K] van het Franse FNJ, Dietmar Holzfeind van de Oostenrijkse FPÖ en Tom Van Grieken van VBJ met elkaar in dialoog." Einde aanvulling. Aanvulling april 2018: de H.J. School-lezing die Baudet circa twee maanden voor dit VB-colloquium verzorgde, heette: "Pro Europa dus tegen de EU". Fijne kruisbestuiving met deze fascistoïde partij dus. Einde aanvulling.

- Ageren tegen de meeste moderne kunst. Baudet ("er is een culturele elite die eigenlijk voortdurend focust op allerlei lelijke dingen") verkondigt dat de kunst sinds het modernisme vanaf het begin van de twintigste eeuw uit is op "vervreemding", "ontheemding", "provoceren" en "choqueren". Dit betoogt hij in het hoofdstuk "Modernisme en ontworteling" van zijn boek Oikofobie (2013)[1].

- Toetreden (circa 2013?) tot de "vrienden" van het International Center for Western Values (ICWV) van uitgever René van Praag (voorzitter), met de 'moeder der haat tegen moslims zaaiende complottheorieën' Bat Ye'or (pseudoniem voor Giselle Littman) als adviseur.

- Voorafgaand aan een tv-programma waarin hij zal optreden samen met Anousha Nzume, een zwarte Nederlander die gaat betogen dat Zwarte Piet racisme aankleeft, tegen een zwarte vriendin van die landgenoot zeggen: "Kom je pepernoten gooien?" - en grijnzend weglopen wanneer zij aangeeft dit beledigend te vinden (2013).

- Extreemrechtse partijen als Front National, Vlaams Belang, de FPÖ en de PVV "de avant-garde" noemen en stellen: "het is ook essentieel dat ze daar in het Europees Parlement een vuist kunnen maken" (2014). Update januari 2018: de pagina is weggehaald. Hier nog in het archief Wayback Machine en hier een screenshot. Update juni 2018: staat weer online.

- Spreken op de extreemrechtse IJzerwake (2014); Baudet betoogde dat de Europese Unie de uitgekomen droom van nazi's en fascisten is. In de editie van 2015 werd een "zwaarddans" uitgevoerd door onder anderen Voorpost-voorzitter Bart Vanpachtenbeke en lokaal Vlaams Belang-voorzitter en Pegida-man in Sint-Niklaas, Hugo Pieters.

- Meewerken aan het salonfähig maken[2] van de voorstander van eugenetica en een spuitje voor ernstig gehandicapte kinderen, Wim Rietdijk (die immigranten "genetisch een eind bij ons achterlopen" vindt), door met hem welwillend in discussie te gaan in debatcentrum De Balie in Amsterdam (2014).

- Een goed woordje doen ("Julien Blanc heeft volkomen gelijk", 2014) voor een beruchte versiercoach (lees: aanrandingsgoeroe), die mannen suggereerde hun fysieke overwicht tegenover vrouwen te gebruiken, bijvoorbeeld door ze in een wurggreep te nemen; en die in Japan vrouwen met hun gezicht naar naar zijn kruis trok. (Na een golf van protesten krabbelde hij voor de bühne terug.) "Geen diersoort zo wreed als de jonge vrouw", stelt Baudet - een kwalijk staaltje van blaiming the victim bovendien. Het gaat verder, hij schrijft dat vrouwen "helemaal niet willen dat je hun 'nee', hun weerstand respecteert: de realiteit is dat vrouwen overrompeld, overheerst, ja: overmand willen worden."
In hoeverre is het dan 'fictie' dat Baudet de ik-figuur in zijn romannetje Voorwaardelijke liefde (2014) laat oreren dat vrouwen veel meer genieten van een verkrachting dan van "gefriemel aan de clito" in "de wereld van emancipatie en mensenrechten"? (Hee, weer die vermaledijde mensenrechten.) "Vraag het ook maar eens aan een verkrachter."

- Een loftuiting retweeten van de notoire neofascistische propagandist E.J. Bron (2014 of 2015, eigen waarneming, geen screenshot van gemaakt, Bron zit momenteel niet meer op Twitter).

- In een radiogesprek (vanaf 50:36) met Sid Lukkassen[3] over diens boek Avondland en identiteit (2015)[4] de stelling over het voetlicht helpen brengen dat naast verderfelijk "feminisme" het "cultuurmarxisme"[5] in West-Europa als "dominante opvatting" "de elite doortrekt". In verband met "de oorlog tegen de islam" (vanaf 9:20), Lukkassen laten beamen dat het Avondland (i.e. Europa) "een wereld zonder islam" betekent; en dat het christelijke denken ons "weerloos heeft gemaakt tegen massa-immigratie".
Lukkassen zegt en passant over de ideeën van de Frankfurter Schule: "hun theorieën werden als pervers ontvangen en dat waren ze min of meer ook". En Lukkassen promootte eerder de misogyne creep Davis Aurini (een maatje van Roosh V, zie hieronder), die zo zijn klassieke ideeën koestert over joden.

- Voormalig jeugdleider van Front National Julien Rochedy, die homo's à la Poetin kort wil houden, een "heel interessante jonge Fransman" noemen (2015).

- Ruim voordat Wilders dit deed: pleiten voor het gevangen zetten ("interneren") van vluchtelingen die ondanks een wenselijke "vlootblokkade" ons land weten te bereiken (2015).

- Toegevoegd maart 2017: "Ik [wil] niet dat Europa Afrikaniseert". "Ik wil graag dat Europa dominant blank en cultureel blijft zoals het is". Amsterdam FM, Vluchtweek, 17 september 2015 (vanaf 1:10:08 - tot 1:10:45). Update januari 2018: De geluidsopname is op moment van dit schrijven niet meer beschikbaar op de pagina. Het betreffende fragment is op YouTube gezet.

- Aan de zwarte (conservatieve) Nederlander Kiza Magendane voorhouden: "Er is een reden waarom alle Nobelprijswinnaars blank zijn" (2015). Vervolgens ontvriendde Magendane begrijpelijkerwijs Baudet op Facebook.

- Net niet letterlijk stellen, maar er des te meer op zinspelen, dat cultuur in hoge mate wordt bepaald door ras (2015). Update: de link loopt inmiddels dood, de radio-uitzending "De Overnachting" (met Filemon Wesselink, 20 september 2015) staat nu hier; luister vanaf 16:13. Zie ook deze Twitter-draad. Baudet noemt cultuur en etniciteit in één adem en stelt: "Ik heb wel gezegd dat ik...graag wil leven in een...land dat hoofdzakelijk blank is, of dominant blank...Ik wil geen etnische minderheid worden...als je dat racistisch noemt dan ben ik dus racistisch ja." Na kritische vragen van Wesselink zegt Baudet: "...evident dat de cultuur veel belangrijker is dan de etniciteit [sic! - dus het blijft hem wel degelijk óók om etniciteit gaan; K]...maar in de situatie zoals die nu is [Baudet doelt op het huidige scala aan immigranten; K], is dat natuurlijk niet zo te scheiden."
Baudet wil niet beamen dat - zo oppert Wesselink - blanken in zijn opvatting superieur zijn aan zwarten. Baudet antwoordt dat het er van afhangt "langs welke meetlat" je het legt. Jammer genoeg vraagt Wesselink vervolgens niet: "Nou, neem intelligentie bijvoorbeeld." Maar het lijkt plausibel dat Baudet veronderstelt dat zwarten op relatief 'hoogstaande' vlakken inferieur zijn aan blanken. Al vindt hij "de ene mens" (c.q. etniciteit of ras) niet "moreel superieur" aan "de andere".

- Notoire leugenaar en moslimhater Pamela Geller als bron gebruiken van de fabel dat de Duitse zelfmoordpiloot Andreas Lubitz, die zijn vliegtuig, met veel passagiers, liet neerstorten, een islamitische bekeerling zou zijn geweest (2015). Update: Baudet heeft de tweet [screenshot] gewist (evenals vele andere); reacties erop staan nog wel op Twitter. Verder tweet Baudet (juli 2016) een 'grap' van Geller [screenshot].

- De aanval door een ruiten ingooiende meute op de gemeenteraad van Geldermalsen, die vergaderde over een asielzoekerscentrum, bestempelen als "noodweer" tegen een "injectie van criminaliteit" (2015). Latere aanvulling: Baudet spreekt zelfs van "schrijftafelmoord". De term "Schreibtischmörder" is zoals bekend bedacht voor bureaucraten als Eichmann, die de Holocaust minutieus organiseerden.

- Toegevoegd 3 juni 2017: Begin 2016 oreerde Baudet na afloop van een lezing dat de oorspronkelijke Romeinen een meer Noord-Europees uiterlijk hadden en dat hun rijk ten onder ging door immigratie vanuit de periferie naar het centrum. "Er was op een gegeven moment geen etnische [sic] Romein meer over."

- In een tweet (2016) linken naar een "leuk artikel met leuke filmpjes van Roosh V over Oekraïne" en naar diens tijdlijn op Twitter [update: Tweet is gewist; zie screenshot]. Roosh V, schuilnaam voor Daryush Valizadeh, pleit net als Julien Blanc voor het mishandelen van vrouwen om ze te veroveren. Verder is hij een totaalaluhoedje en, hopla, een antisemiet. Latere aanvulling: Het door Baudet aanbevolen artikel begint met een tirade tegen de gay parade en "butt sex".

- Tijdens een pr-tripje door het Hongarije van potentaat en censor Viktor Orbán trots retweeten (2016) over een interview in het Fidesz welgezinde orgaan Magyar Hírlap van oligarch Gábor Széles, waarin vaste columnist Zsolt Bayer een Joodse critikaster "stinkende uitwerpselen die iets als Cohen heten" mocht noemen (2011). Volgens Bayer waren bij een bekende massamoord door Hongaarse fascisten in zijn land helaas niet alle Joden omgebracht. Verder beschouwt Bayer Roma als een soort dieren "die het niet zou moeten worden vergund te bestaan".
Baudet inspecteerde het hek met prikkeldraad tegen vluchtelingen langs de Hongaarse grens: "zojuist geconstateerd gat in het hek. Smokkelaars zijn halverwege het knippen al gepak [update: tweet is verwijderd]."

Bloed? - racistisch getinte uitspraken; check. Bodem? - oikos en nationale cultuur; check. Ontaarde kunst? - modernisme als ontworteling; check. De vrouw onderdanig aan de man? - à la Blanc en Roosh V; check. Homohaat? - lof voor Julien Rochedy; check. Eugenetica? - fijn keuvelen met Rietveld; check. Elite met marxistische agenda? - bijval aan Sid Lukkassen over cultuurmarxisme; check. Europa Judenfrei? - met Lukkassen: geen islam in het Avondland; check. Nationalisme boven mensenrechten? - boek De aanval op de natiestaat; check. Geweld? - Blanc en Roosh V, oorlog met islam, vlootblokkade, gemeenteraad bestormen als noodweer; check. Liegen? - de EU als utopie van fascisten neerzetten en inhaken op Geller; check. Kampen? - interneren van vluchtelingen; check. Jodenhaat? - trots zijn op interview in orgaan met rabiate antisemiet als vaste columnist; check.

Ja, het gaat deels om guilt by association. Maar vormt wie zich keer op keer (op keer, op keer...) met het kwaad verbindt, er op een gegeven moment geen onverbrekelijk geheel mee? Hoe effectief blijft zijn vlucht naar voren: de herhaalde bewering dat hij overal waar hij wordt gevraagd, komt spreken (zelfs bij islamisten, mochten die hem uitnodigen) en dat het taboe daarop "intellectueel fascisme" behelst?
Oordeel zelf of Thierry Baudet een fascist 2.0 is.

Kleine aanvullingen en correcties zijn doorgevoerd op 9 februari. Overige toevoegingen en updates zijn gemarkeerd.



- Aanvulling 12 februari: Baudet helpt graag mee met stemming maken tegen asielzoekers: hij retweet een bericht over een verkrachting door een asielzoeker in een zwembad. Uit onderzoeken blijkt echter niet dat asielzoekers relatief veel misdrijven begaan, althans niet buiten de opvangcentra. Wel geldt dit voor groepen migranten met bepaalde sociaaleconomische kenmerken - jonge mannen in stedelijk gebied met weinig inkomen; gecorrigeerd voor deze kenmerken verdwijnt het verschil met de globale bevolking (zie ook hier), dus er lijkt (gemiddeld) geen etnische factor in het spel te zijn.

- Aanvulling 31 maart: Baudet schurkt opnieuw aan tegen extreemrechts, dit keer in Polen. Op 19 februari 2016 voerde hij op de bijeenkomst "Prosperity of Europe after EU" in Wieliczka, georganiseerd door de groep ENF van Marine Le Pen in het Europees Parlement, actie samen met onder meer Michał Marusik en Stanisław Żółtek van de extreemrechtse partij Congres van Nieuw Rechts (KNP), Janice Atkinson (wegens fraude uit UKIP gezet en overgestapt naar de ENF nadat die ruim 15 miljoen euro subsidie had gekregen), de Roemeen Constantin Rebega (verdacht van het aannemen van 40.000 euro steekpenningen) en voor Front National Ludovic de Danne (een adviseur van Le Pen die bij Poetin een 'lening' van 9 miljoen los kreeg). (Hat tip Ton Aarts).

- Aanvulling 10 april: Baudet: "Een verbod op discriminatie is onzin"; en: "Vrijheid van godsdienst is een overbodig grondwetsartikel"; en: "...waarom zou je onze publieke ruimte verklaren tot neutraal territorium?" In wezen wil Baudet - die in dit interview niet voor het eerst bevestigt dat hij een PVV-stemmer is - af van artikel 1 van de grondwet, dat de gelijkheid van burgers voor de staat stipuleert.

 - Aanvulling 3 mei: Aan de tafel van Pauw (2 mei), waar de dood van kinderarts Mohammed Waseem Moaz aan de orde kwam bij het bombarderen van het Al-Quds ziekenhuis in Aleppo door waarschijnlijk Russische straaljagers, zegt Baudet - nadat verslaggever Olaf Koens erop heeft gewezen dat dit een oorlogsmisdaad betreft -: "Waarom wordt zo'n ziekenhuis gebombardeerd? Is dat omdat het als menselijk schild wordt gebruikt, zoals Palestijnen dat ook in de Gaza-strook doen? Ik neem aan dat er redenen zijn... bommen zijn schaars". Echt, Baudet suggereert dat Poetin zuinig is met bommen. Dan spoor je niet; en negeer je het plat gooien van Grozny in 1999-2000.

Overigens retweette Baudet eerder een selfie van Julien Rochedy (zie hierboven) met slachter Assad, die de extreemrechtse Fransman kennelijk vriendschappelijk heeft ontmoet [screenshot].
Duidelijke blijken dat Baudet weinig problemen heeft met een fascist die honderdduizenden onschuldige burgers vermoordt, zogenaamd om de orde te handhaven. De  kou slaat je om het hart.
Update maart 2017: op 21 augustus 2016 tweette Baudet over Assad: "He who governs wicked countries sometimes has to rely on wicked measures" [screenshot].

- Aanvulling 11 juni: Baudet verwijst instemmend [screenshot] naar een stuk van neoracist annex ontspoorde beroepsagitator Joost Niemöller, die in een zoveelste hysterische uitbarsting op zijn blog de Duitse politicus Wolfgang Schauble de nazi-term "omvolking" naar het hoofd slingert.

- Aanvulling 21 juli: Baudet neemt het op voor de antisemitische, vrouwen belagende beroepshufter Milo Yiannopoulos, wiens account (eveneens vandaag) door Twitter permanent is geschorst. De bekende blogger Charles Johnson van Little Green Footballs spreekt terecht van "years of ugly antisemitism, white supremacism and misogynist harassment" door Yiannopoulos. De laatste schrijft - volstrekt getroebleerd - mass shootings toe aan de feministische onderdrukking van mannelijke expressie. Hij zette zijn meute volgers op tegen vrouwen die hekelden dat vrouwen in bijna alle geliefde games steevast de rol krijgen van te verkrachten, te mishandelen of te vermoorden object (gamergate). Met zo'n fascistoïde schoft maakt Baudet dus graag een selfie. Overigens op een feestje  van Yiannopoulos waar ook Geert Wilders het woord voerde, in het kader van de nationale conventie van de Republikeinen ter verkiezing van Trump als presidentskandidaat.

- Aanvulling 27 juli: Thierry Baudet en Geerten Waling promoten boeken van de witte supremacist James Ronald Kennedy, volgens wie slavendrijvers in de VS "respectvol" met slaven omgingen.

- Aanvulling 16 januari 2017: Baudet: "Het Westen lijdt aan een auto-immuunziekte. Een deel van ons organisme - een belangrijk deel, ons afweersysteem, datgene wat ons zou moeten beschermen - heeft zich tegen ons gekeerd. Op elk vlak worden we verzwakt, ondermijnd, overgeleverd. Kwaadwillende, agressieve elementen worden ons maatschappelijk lichaam in ongehoorde aantallen binnengeloodst."
Het vergelijken van een volk met een organisme en daarbij tegenstanders voorstellen als een ziekte[6], is standaard fascistische retoriek. Ook Baudets gehamer op het herwinnen van oude glorie past daarbij (Roger Griffin: palingenetic ultranationalism). De conservatieve historicus Dirk-Jan van Baar tweette laconiek: "Jongens, dit is gewoon fascisme hoor." Toegevoegd 3 mei 2017: Inderdaad oreerde Joseph Goebbels in zijn beruchte Sportpalastrede over de "totale oorlog": "Keiner dieser Staaten kann von sich behaupten, gegen eine innere Bolschewisierung immun zu sein."

- Aanvulling 16 januari 2017: Onderzoeksgroep Kafka tweet een kopie van een artikel in het blaadje van de NVU, waarin Adé Jansen beweert dat de NVU door Baudet persoonlijk werd uitgenodigd voor een bijeenkomst (ten behoeve) van zijn Forum voor Democratie; en dat hij Baudet in het verleden heeft geboekt als spreker voor een katholieke organisatie waarvoor hij (Jansen) werkzaam was. Updates 27 augustus 2017 en 10 maart 2018: Mogelijk ging het om Civitas Christiana, de Nederlandse afdeling van het Amerikaanse Tradition, Family and Property (TFP). Zie (ook) dit optreden in 2015 van Baudet voor Cultuur onder Vuur, gelieerd aan Civitas Christiana. Einde update. Jansen: "Wij kennen Thierry nu al een paar jaar en zijn goede vrienden geworden."

Update 30 mei: Baudet wil niet uitspreken dat het onwenselijk is dat de NVU hem steunt en zijn bijeenkomsten bijwoont.

Update 27 augustus: In een videoboodschap begin augustus stelt NVU-leider Constant Kusters: "Er zijn ook leden van de NVU, die hebben een dubbellidmaatschap bij het Forum voor Democratie". Dagblad De Kanttekening (voormalig Zaman Vandaag) bericht op 25 augustus dat volgens Kusters de NVU samenwerkt met FvD. Screenshots van mailverkeer tussen FvD Haarlem en een NVU'er (over een FvD-bijeenkomst in Badhoevedorp) en van Facebook Messenger-contact tussen een NVU'er en Baudet zelf illustreren een en ander. Baudet reageert met "Damn." "Stuur nog eens naar actie@FvD.nl" op de Messenger-boodschap (in raar krom Nederlands overigens): "Ik ben openlijk tegen het zionistische control in het Westerse wereld. En ik hoop dat dit niet de reden is om geen antwoord te krijgen." Als dit authentiek is, is het opmerkelijk dat Baudet niks zegt over het betoonde antisemitisme. Een kopie van een bankbetaling van FvD aan wat een rekeningnummer van de NVU zou zijn, dient als aanvullend bewijs.
Baudet stelde na een vooraankondiging van deze onthulling dat er geen sprake was of zal zijn van samenwerking met de NVU. Zijn geloofwaardigheid ging nog verder onderuit, toen hij beweerde niet te weten wie Kusters is; - uit een video-opname uit 2015 blijkt het tegendeel (al liet Baudet zich kritisch uit over Kusters, in tegenstelling tot Arnold Karskens, die het voor hem opnam).
Om de schade alsnog zoveel mogelijk te beperken, kondigde FvD op 26 augustus aan de persoon die betrokken zou zijn bij de samenwerking met de NVU - en die tevens FvD-lid zou zijn - te royeren. FvD zou niet van diens NVU-lidmaatschap op de hoogte zijn geweest; er zou nooit een betaling aan de NVU zijn gedaan; en FvD zou volstrekt geen banden of samenwerking met de NVU wensen, aldus een NOS-bericht. Kusters (evenmin betrouwbaar in dezen als FvD) reageert met: "Baudet liegt"; de NVU wuift de reactie van FvD smalend weg en herhaalt dat er nog meer van haar mensen lid zijn van FvD. Het geroyeerde Fvd-lid gaat in beroep. Het betreft waarschijnlijk Alexander Goossens (blijkens zijn Facebook een nazi), die volgens Kusters, zo bericht het AD, altijd open is geweest over zijn NVU-lidmaatschap en zijn antizionisme (onder extreemrechtsen zoals bekend meestal een eufemisme voor antisemitisme). In het maart-nummer van het NVU-blaadje Wij Europa stond een foto van een FvD-bijeenkomst in Badhoevedorp (wellicht de bovengenoemde) met het bijschrift: "Mr Hiddema en Baudet met NVU-partijgenoot Alexander Goossens". Mogelijk is Goossens ook de persoon van het Messenger-contact met Baudet (zie hierboven).Verder laat Kusters weten dat de NVU handtekeningen heeft opgehaald voor FvD. En dat hij op een FvD-bijeenkomst genoeglijk heeft staan praten met Theo Hiddema, die hij al zou kennen sinds Hiddema als advocaat de "zwarte weduwe" Florrie Rost van Tonningen-Heubel verdedigde.

- Aanvulling 8 maart 2017: Baudet zei op 8 maart op een verkiezingsbijeenkomst in Maastricht voor het politieke vehikel van zijn gestook, het partijtje FvD: "Onze elite is bezig ons homeopathisch te vermengen met alle andere volken opdat er nooit meer een Nederlander zal zijn". Dit meldde redacteur Tim Engelbart van De Dagelijkse Standaard op Twitter, in deze een onverdachte bron.  

Update: de tweet is gewist; hier Google treffers over de ophef na Baudets uitspraak; en de letterlijke uitpraak is: "Door de Nederlandse bevolking homeopathisch te verdunnen met alle volkeren van de wereld, zodat er nooit meer een Nederlander zal bestaan" (uit een speech over "nationale zelfhaat").
Latere toevoeging: In zijn boek Oikofobie (2013) schrijft Baudet: "Vanuit een houding die alleen als oikofobie kan worden gekenschetst, begon men op sluipende wijze aan [...] systematische verdunning van de homogene bevolking door golven van massa-immigratie [...]." De strekking van deze complotwaan van Baudet is identiek aan die van het neonazistische "white genocide"-drogbeeld.

- Aanvulling 8 maart 2017: Baudet wil dat het volk via een referendum een rechterlijke uitspraak kan overrulen, zo leidt Ronald Smallenburg af uit een uitzending van Zembla op 8 maart. Dit is een gevaarlijke toespitsing van Baudets bovengenoemde wens grondrechten afhankelijk te maken van de "nationale cultuur".

- Aanvulling 17 maart 2017: Baudet heeft het boek Die Intelligenz Und Ihre Feinde (2012) van de extreemrechtse Volkmar Weiss in z'n boekenkast. Dat zou op zichzelf weinig of niets hoeven te zeggen, maar past nogal goed in het totaalbeeld dat hierboven oprijst (zie ook hier). Weiss betoogt dat intelligentie genetisch wordt bepaald. Hij heeft op verzoek van de NPD in een politieke commissie gezeten en publiceerde in het NPD-krantje Deutsche Stimme. In zijn boek Die alternative Geschichte 1941–2099 sticht een succesvolle Hitler het rijk Artam dat een bolwerk wordt tegen de islam.

- Aanvulling 30 maart 2017: Baudet prijst op Twitter provocatief een passage uit een roman van de fascistische dandy en auteur Pierre Drieu de la Rochelle, die eerst tegen Hitler schreef maar in de Tweede Wereldoorlog met de nazi's collaboreerde [screenshot]. Het verhaal van Gilles (1939) gaat over de zoektocht van een jonge dandy die zichzelf vindt als fascist.
Curiosum: een andere bewonderaar van Drieu de la Rochelle is de Franse schrijver Richard Millet, die opschudding veroorzaakte met een "lofzang op Anders Breivik".

- Aanvulling 19 april 2017: Baudet retweette - onder het uitroepen van "LOL"- een gefotoshopte afbeelding van hemzelf als Pepe liggend op een vleugel, verspreid door de neonazi's van Erkenbrand. Deze groene kikker is het symbool van de racistische beweging alt-right, met als naamgever en belangrijke gangmaker de neofascist Richard Spencer en als supporter de activist Stephen Bannon, die in zijn tijd als hoofd van Breitbart deze nieuwsblog het "platform van alt-right" noemde. Alt-right is een "interessante beweging", aldus Baudet, hoewel hij er naar eigen zeggen "niet genoeg vanaf weet" (maar op internet staan tal van goede artikelen over alt-right); en Pepe acht Baudet "een energiek stripfiguur dat staat voor een positieve [sic] campagne-energie". Op het carnaval in Den Bosch droeg (foto) Baudet een jasje met een groene kikker-pop op zijn rechterschouder; in de traditie van de stad, maar ook een welkome associatie met alt-right?
Ook retweette Baudet Sander van Luit, die Pepe als avatar heeft; en hij bezocht (zie hierboven) alt-right-sympathisant Milo Yiannopoulos. Voorts prees hij een documentaire van Bannon. [screenshots | update: meer tweets over Bannon]

- Aanvulling 20 april 2017: Op de kandidatenlijst van Baudets FvD, voor de parlementsverkiezingen in maart, stond Zlata Brouwer, die samen met Sander van Luit (zie aanvulling 19 april 2017 hierboven) het clubje Batavieren Podcast heeft opgericht. Baudet liet zich door dit gezelschap interviewen. Op Facebook promoot Batavieren Podcast alt-right via een interview met Victor van der Sterren, ooit een soort libertarische VVD'er, inmiddels volgens Tim Engelbart van nota bene de uiterst rechtse blog De Dagelijkse Standaard een extreemrechtse haatzaaier.
Betrokken bij Batavieren Podcast zijn verder auteurs op het nieuw-(extreem)rechtse The Post Online, naast Zlata Brouwer minimaal Sid Lukkassen, Jesper Jansen en Hans van der Liet.

Update 6 juni: in een reportage van Batavieren Podcast van de start van de Jongeren FvD op 3 juni, mag iemand enthousiast de neonazi en antisemiet Francis Parker Yockey een "genie" noemen en diens boek Imperium (1948) aanprijzen als slijpsteen voor de geest, om te kijken of je de "vlijmscherpe" argumenten voor het fascisme kunt weerleggen. Dit is momenteel (6 juni) nog steeds een onderdeel van de opname op YouTube.

- Aanvulling 16 mei 2017: R. de Haze Winkelman, lid van de Raad van Advies van FvD, tweet naar een stuk waarin de in het bruine circuit al decennia woekerende complottheorie omtrent Richard Coudenhove-Kalergi wordt verkondigd [screenshot]. De Haze Winkelman: "Plan van Kalergi was om via massa immigratie [sic] de Europese mens te mengen tot een volgzaam soort, komt erg dichtbij". Historicus en publicist Ewout Klei signaleert en situeert dit op de rechts-conservatieve blog Jalta: "De uitlatingen van partijvoorman Thierry Baudet over 'homeopathische verdunning' zijn geen incident, maar maken onderdeel uit van de alt-rechtse ideologie van de partij. [...] [De Haze Winkelman] verwijst hierbij naar een artikel op de website Fellowship of the Minds, met als titel 'Europe's "refugee" crisis and the Kalergi plan for white genocide'." Update 27 augustus: het artikel heeft tevens een antisemitische wending, waar wordt benadrukt dat Coudenhove-Kalergi "Joodse suprematie" in het geding zou brengen. Einde update."
De door Wierd Duk in het AD ten onrechte niet als antisemitische fascisten gekenmerkte club Erkenbrand beveelt de Kalergi-drek aan. Update januari 2018: de hele site Erkenbrand.nl is verwijderd. Hier nog een screenshot van een tweet van Erkenbrand-lid Luc Stenekes over Kalergi. Einde update.
Over de neonazi-breinen achter de meme "witte genocide" schreef ik een aparte blog. Een wel erg donkerbruin detail is dat De Haze Winkelman in zijn tweet zelfs de frase "racial mixing" in het pamflet waar hij naar verwijst, naar de geest overneemt; en dat van dit vod het antisemitisme afdruipt. De neonazi David Lane beweert in zijn White Genocide Manifesto (1999): "[...] all Western nations are ruled by a Zionist conspiracy to mix, overrun and exterminate the White race. [....] The inevitable result of racial integration is genocide for the White race through miscegenation."
Als Baudet De Haze Winkelman niet de laan uit stuurt (wat op het moment van dit schrijven nog afwachten is), mag het tolereren van dit soort propaganda als ultiem bewijs gelden dat Baudet en FvD racistisch zijn en de kwalificatie "fascisme 2.0" er niet ver naast zit.

Update 17 mei: De Haze Winkelman heeft de bovengenoemde tweet (zie aanvulling 16 mei 2017) gewist en noemt de link daarin "ongelukkig", maar nam in een latere tweet niets terug van de bewoordingen van zijn gewraakte tweet; hij verwees nu naar een ander aluhoedjesartikel over Kalergi, op een eveneens extreemrechtse website, Curiales; weer later wiste hij ook deze tweet en verving hem door eentje met een bijna - let op de verschillen[7] - identieke tekst, maar zonder de link naar Curiales [screenshot van beide versies].
Op Curiales staat een verdediging van oorlogsmisdadiger Ratko Mladić en promoot Bart Bohemen, medeoprichter van Curiales, het initiatief Project Nova Europa voor een "soeverein thuisland voor etnische Europeanen". Update 27 augustus: "Bart Bohemen" is blijkens een URL auteur "Bart de Boer" op Erkenbrand.nl en waarschijnlijk gangmaker "Bart" van Erkenbrand. Update: Erkenbrand.nl is verwijderd; hier een screenshot. Einde update.
Dat De Haze Winkelman tot twee keer toe linkte naar een neofascistische site, kan geen toeval zijn; het wissen van de tweets met de gevoelige links is gewoon een kwestie van sporen uitwissen die al te opzichtig verrieden in welk bruine vaarwater deze adviseur van Baudets partij FvD zijn ideeën opdoet. Dat De Haze Winkelman beweert: "Inzake Kalergi gaat het me er om vragen te stellen, en het onderwerp te agenderen, that's all", en daarbij eerst tweemaal naar extreemrechtse sites linkt, spreekt boekdelen. Het onderwerp is namelijk allang "geagendeerd", en wel alleen in bruine krochten - om de eenvoudige reden dat een redelijke en fatsoenlijke versie van deze complottheorie onmogelijk is, precies omdat het een racistische complottheorie betreft met een vaak antisemitische ondertoon.
Het is dan ook logisch dat De Haze Winkelman de woorden van zijn eerste tweet niet intrekt: hij wil immers nog steeds het onderwerp Kalergi "agenderen" - en wie "Kalergi" opvoert, brengt uit de aard der zaak racistische waanzin te berde over een complot ter vernietiging van het Europese blanke ras door vermenging met niet-Westerse immigranten.

Update 24 mei: De Haze Winkelman tweette op 25 april: "Zo vanzelfsprekend is het niet in Frankrijk om een door Soros gesteunde Rothschild-bankier aan de macht te hebben." De Joodse geldmagnaat mag sowieso op zijn overmatige belangstelling rekenen. "Zijn inmenging overal begint erg op te vallen" [screenshot]. Update 4 januari 2018: de tweet is vandaag gewist.

Update 27 mei: Baudet zegt over de tweet(s) van De Haze Winkelman dat "hij het wat onhandig formuleert"'. "Maar ik waardeer de man zeer." Baudet laat De Haze Winkelman dus niet vallen, hoewel de man doodleuk een extreemrechtse, racistische complottheorie blijft "agenderen".

Update 22 juni: Baudet sluit zich aan bij het agenderen van de complottheorie omtrent Richard Coudenhove-Kalergi door De Haze Winkelman en Wierd Duk. Hij spreekt daarbij van een "plan" - een gebruikelijke aanduiding in bruine krochten: "Coudenhove-Kalergi was een ideoloog. Hij had een visie, een plan [...] voor Europese federatie, waarin de oorspronkelijke volkeren van Europa zijn verdwenen en opgegaan in alle andere volkeren op aarde?" [screenshots]
Hoe het echt zat? Lees: "Graaf Coudenhove-Kalergi en de zogenaamde ondermijning van het blanke ras" (door historicus Han van der Horst).
Historicus Bas Kromhout merkt scherp op: "Eerder bracht Baudet de EU in verband met de Europa-propaganda van de nazi's [zie zijn optreden op de IJzerwake in 2014 hierboven; K]. Nu met Kalergi, wiens beweging door de nazi's was verboden."

Update 7 juli: De Haze Winkelman raadpleegt kennelijk het extreemrechtse blad Zuerst! van Manuel Ochsenreiter [screenshot], die onder meer de Russische fascist Alexandr Doegin en de revisionist Gerd Schultze-Rhonhof promoot.

Update 5 februari 2018: FvD heeft De Haze Winkelman uit de partij gezet wegens vermeende machinaties tegen het partijbestuur. Het royement lijkt dus niets te maken te hebben met extreemrechtse tweets van De Haze Winkelman. Dat is logisch, want (zie hierboven) Baudet en De Haze Winkelman zitten inhoudelijk - wat betreft 'Coudenhove-Kalergi' en Soros - op dezelfde bruinige lijn.

- Aanvulling 22-31 mei 2017: Baudet schakelt bij de "kickoff" op 3 juni van de jongerenbeweging van zijn partij FvD naast journalist Wierd Duk[8] en filosoof Ad Verbrugge Lawrence Urbain in (afbeelding rechts, midden). Deze Vlaamse agitator, momenteel werkzaam voor David Coburn van de fractie Europa van Vrijheid en Directe Democratie in het Europees Parlement - waarin de extreemrechtse Poolse KNP zit - modereerde vorig jaar een debat[9] met de neofascistische club Voorpost en hij sprak voor de dito organisatie Gulden Sinjoren, waar onder meer Voorpost en het Bormshuis, genoemd naar collaborateur August Borms, deel van uitmaken[10]. In 2015 sprak hij op het "Zomerkamp" van de jongeren van Vlaams Belang, gidste hij deze in het Europees parlement [screenshot] en leidde hij op een congres van die partij een discussie met onder meer Timon Dias en Sam van Rooy (die hem "mijn goede vriend" noemt [screenshot]). Hij onderschrijft de oproep van de voorzitter van Vlaams Belang om deze partij niet af te schilderen als extremistisch. Verder werkt Urbain regelmatig voor 't Pallieterke, dat sterk is verweven met Vlaams Belang. Hij 'voorspelt' (kuch) net als Baudet een "burgeroorlog" ten gevolge van immigratie ("kuis met hogedruklijnen deze wijken helemaal schoon"[11]) en wil evenals Voorpost een "Groot-Nederland". Immigranten "uit de sub-sahara en Arabische wereld" noemt hij "een vijfde kolonne [...] die vrouwen ziet als stukken vlees die er om vragen om verkracht te worden, die Christenen honden vinden en stellen dat homoseksuelen maar best van torengebouwen moeten gesmeten worden. Tikkende tijdbommen [...]".
Kortom: Thierry Baudets optreden voor de IJzerwake in 2014 was geen vreemde zijsprong, gezien deze vrijage met een Belgische neofascist.

- Aanvulling mei 2017: Baudet noemt Timon Dias (zie ook hierboven) "een van de beste essayisten van ons land" [screenshot]. Op GeenStijl schrijft Dias (als "Spartacus") "rechten bestaan helemaal niet" en hij citeert - "Violence is the Gold Standard" - de geweld verheerlijkende neofascist Jack Donovan [screenshot] (die samenwerkt met de extreemrechtse agitator Richard Spencer). Ook oreert Dias over door hem ontwaarde "kiemen van de aanstaande burgeroorlog" en de "eindstrijd om Europa" met moslims. En over het zogenaamde "vervangen" van het Duitse volk door "Aanrandiërs" (immigranten van islamitische huize).

- Aanvulling 27 mei 2017: "onlangs mocht Joost Niemöller, de journalist die gelooft dat zwarte mensen veel vaker crimineel zijn door hun dna-structuur, zijn nieuwste boek presenteren op een avond van FvD". Helaas komen onder meer Baudets evident racistisch gekleurde en geweld vergoelijkende uitspraken (zie hierboven) niet aan de orde in het artikel en laten de geraadpleegde deskundigen zich (mede daarom?) te voorzichtig uit.

- Aanvulling 9 juni 2017: Baudet prees in in februari een "heel mooi interview" met de racistische agitator Joost Niemöller en verwees in juni naar een artikel van diens hand. Vorig jaar tweette Baudet naar een hoax (over vermeende smokkel van "vliegtuigladingen" vluchtelingen naar Duitsland) van Niemöller; en verwees Forum voor Democratie naar zijn website. Update: 17 juni promootte Baudet Niemöller opnieuw. Einde update. Update 31 juli: Sinds augustus vorig jaar heeft Baudet Niemöller maar liefst met 18 tweets geplugd (screenshots hier en hier en hier en hier en hier). Einde update.
Niemöller zal op 14 oktober dit jaar spreken op een bijeenkomst van het neofascistische Erkenbrand, naast opperracist Jared Taylor - die vorig jaar een variant van de 'witte genocide'-waan ventileerde - en rechtsgek Marcus Follin alias The Golden One - een Zweedse bodybuilder die gelooft in het Grote Joodse Complot en het bewind van Hitler vergoelijkt (zie deze reeks tweets).
Update december 2017: Baudet gaat gewoon door met het pluggen van Niemöller.

Update 26 juni: Niemöller zegt af voor de conferentie, in een stuk vol listig gedraai en vertroebeling van feiten. Hij "las" niets over Joden op Erkenbrand.nl; maar hun antisemitisme was allang onthuld (waarna een pagina werd weggehaald of aangepast) en er staat nog genoeg van dien aard [update: de site is weggehaald; zie deze en deze en deze en deze screenshot]. Hij blijft de racistische activist Jared Taylor hoog achten, die onlangs uit de kast kwam over Joden en die samenwerkt met neonazi Richard Spencer (die zelfs volgens Niemöller te ver gaat). Niemöller blijft de Erkenbrand-fascisten "intelligente en aardige jongens" noemen; ze "scherpen je geest". Hij zwijgt over Erkenbrand-held Greg Johnson, de beruchte neonazi-activist. Johnson over Hitler: "a loyal white man who fought and died not just for Germany, but for our race as a whole."
Grappig genoeg wijzen verbolgen Erkenbrand-adepten - terecht - op het gedraai van Niemöller rond Spencer, door wie Niemöller zich februari 2017 nog liet interviewen (dus na het beruchte "Hail Trump!"-optreden van Spencer). In een Twitter-gesprekje in mei 2017 nam Niemöller het nog op voor Spencer.

- Aanvulling 9-12 juni 2017: Baudet beval (afgelopen januari) een artikel van Guillaume Faye aan op de site van Joost Niemöller. Faye is een van de 'denkers' (kuch) van het extreemrechtse Nouvelle Droite; de (andere) aartsvader daarvan, Alain de Benoist, vond Faye te extreem! Faye werkte samen met onder meer het neo-heidense en -fascistische Terre et Peuple en met Americain Renaissance van Jared Taylor. In het stuk dat Baudet promoot stelt Faye de moorddadige potentaat Poetin voor als een ware democraat en West-Europese democratieën als spel van "oligarchen" - een staaltje van de waarheid op haar kop zetten. Met name tegen "rassenvermenging", abortus en homofilie gaat Faye als een verbitterde dolle grijsaard te keer - bijvoorbeeld op een bijeenkomst van het NPI van de neonazi Richard Spencer [update: de betreffende Youtube-video's zijn weggehaald].
Nederland heeft nu dus een parlementariër die een Poetin prijzende, rabiaat racistische en homofobe ideoloog van het gevaarlijke Nouvelle Droite promoot. Ontstellend.

- Aanvulling 9 juni 2017: In de Tweede Kamer diende Baudet in mei moties in over immigratie met de woorden "Het is tijd dat we een voorbeeld nemen aan Gandalf, die zegt: "You will not pass!" Dit gaat om een scene uit een verfilming van The Lord of the Rings (1948) van J.R.R. Tolkien. De tovenaar Gandalf stelt zich daarin op tussen vluchtende helden en de hen belagende Balrog - een duivels monster. Impliciet vergelijkt Baudet immigranten dus met een moorddadig gedrocht.
De verwijzing naar Tolkien resoneert met de affiniteit van Erkenbrand met deze auteur. Erkenbrand is de naam van een figuur uit The Lord of the Rings; en op de site van Erkenbrand staan twee artikelen waarin de auteur - in het voetspoor van andere nieuw-extreemrechtse lieden - zich ingenomen toont met Tolkiens universum. De voornoemde rechtsgek Marcus Follin (zie aanvulling 9 juni hierboven) wordt aangeprezen op de website European Civil War met een hoofdstukje "Tolkienisme"; op de site wordt het boek Fistfight with Muslims in Europe aangeprezen. Follin zelf laat in een video over zijn woning boekenkasten vol fantasy-lectuur zien.

- Aanvulling 19 juni 2017: Baudet retweet instemmend een figuur, Annette Kiel, die de naar neonazisme afglijdende Joost Niemöller (zie aanvulling 9 juni 2017) en de neofascistische Identitairen promoot [screenshots]. Afgelopen maart riep Kiel in een tweet op tot wapengeweld tegen moskeeën en moslims: "bommetje op alle moskeeen en kogel in reet van biddende moslims" [screenshot].

- Aanvulling 21 juni 2017: Op 30 juni spreken bij het FvD John Laughland en Jeremy Rabkin. De eerste was jarenlang verbonden aan "Geopolitica", gelieerd aan de fascisten Alexandr Doegin en Claudio Mutti (overigens een islamitische bekeerling); en Laughland had een functie bij de suspecte pro-Kremlin British Helsinki Human Rights Group (BHHRG, zie ook hier). Momenteel zit hij bij het infame Ron Paul Institute. De naamgever en Amerikaanse politicus is een antisemiet (zie ook hier) en heulde met neonazi's. Laughland blaast nu en dan op het hondenfluitje van de "new world order" - een vaak antisemitische complottheorie.
Rabkin was mentor van de racistische gifmenger Ann "14" Coulter, die zo haar antisemitische kuren heeft. Hij kwam tweemaal opdraven voor het Center for Security Policy (CSP) van beroepsmoslimhater Frank Gaffney.

- Aanvulling 21  juni 2017: Baudet retweet (20 juni) reclame voor een boek van de Franse neofascist en homohater Dominique Venner. De figuur, "Pigûre de Moraline", die deze reclame maakt en door Baudet wordt geretweet, is gezien zijn tijdlijn op Twitter een gore racist (reeks foto's van mensen met een donkere huid die ongein uithalen of afstotelijk ogen); bovendien promoot deze fascist onder anderen de antisemiet Jean-Marie Le Pen en, jawel, Mussolini [screenshots]. Update: ook Baudets "goede vriend" Julien Rochedy is een bewonderaar van Venner.

- Aanvulling 4 juli 2017: Baudet tweet naar Peter Anshof [screenshot], een beroepshater en oerdomme treiterracist [screenshots], die in april 2017 tweette: "Wanneer gaat onze #Politie eindelijk eens preventief op #moslims schieten?" (een tweet die hij na consternatie wiste).

- Aanvulling 16 juli 2017: Op 15 juli retweet Baudet Jan Gajentaan, scribent op de hitsblog Opiniez [screenshot]: "Schulz wil alle EU-subsidie koppelen aan bereidwille [sic] medewerking aan EU-omvolkingsplan". Vergelijk "Aanvulling 11 juni" hierboven: Niemöller bezigde tot vreugde van Baudet al eerder deze term - waarmee de nazi's doelden op grootscheepse immigratie van Duitsers naar de veroverde Lebensraum in het Oosten. Vandaag doet Niemöller dat opnieuw in een tweet ("Omvolking is dit"), waarbij hij een foto van de opening van een islamitische supermarkt in Borgerhout (gemeente Antwerpen) in 2015 voorstelt als een blik op algemeen publiek op het Waterlooplein in 2017. Nieuw-(extreem)rechts in Duitsland zet de meme al langer in. Update 1 augustus: hetzelfde doen Renaud Camus ("Changement du peuple", "Le grand remplacement") en in diens voetsporen Marine Le Pen, Éric Zemmour en de Identitairen in Frankrijk. Einde update.

Update 31 juli -1 augustus:
Baudet verwijst opnieuw, in een tweet over "cultuurmarxisme"[5], naar een stuk over "omvolking" op Opiniez en zet dus vol in op deze variant van de levensgevaarlijke "witte genocide"-meme van neonazi's [screenshot]. Aluhoedje Frank Berkemeier, auteur van het bizarre verhaal op Opiniez, schrijft: "Omvolking zorgt voor een nieuwe Übermensch, lijkt de elite te denken." En laat nu (zo ontdekte Ewout Klei) "Übermensch" in deze specifieke zin te worden gebruikt door verkondigers van... inderdaad, de "white genocide"-leugen:
It’s the chessmasters, the neo-Bolshevik [vergelijk Baudets "cultuurmarxisme"; K] Übermenschen who sit like brooding spiders weaving their webs of intrigue in the shadows, these are the ones who are chiefly to blame for the migrant invasion of the West.
[Bron: "The Coudenhove-Kalergi Plan: White Genocide by Design", Lasha Darkmoon, Occidental Observer, 5 oktober 2016]
De stap naar klassiek-antisemitische beschuldigingen van het 'internationale jodendom' - denk aan de belastering van George Soros door Viktor Orbán - als poppenspeler achter de schermen, is dan nog maar klein. Waarbij het extra smerig is dat de joden in kwestie aldus worden neergezet als "Übermenschen", het ideaal van Nietzsche dat door de nazi's (verder) werd geperverteerd - wat onlangs Soros letterlijk is geflikt op de Fidesz-gezinde site 888.hu (illustratie rechtsboven).
Einde update.

- Aanvulling 25 juli 2017: Baudet is nog steeds vriendjes met voormalig FN-activist en homohater (zie de hoofdtekst hierboven) Julien Rochedy [screenshot], die na het verlaten van die partij (wegens ruzie op het persoonlijke vlak) aan een symposium (21 november 2015) van het fascistische Action française deelnam [screenshot | video | screenshot 2 (zittend naast Renaud Camus predikt Rochedy de noodzaak van "de macht grijpen", mogelijk via een "putsch", gevolgd door hetzij "assimilatie of massale remigratie", hetzij (waar hij meer toe neigt) etnische "scheiding")] (zie ook Wikipedia en Le Monde) en de neofascistische Identitairen prijst. Deze alinea is later aangevuld met "video" tot en met "scheiding".
Toevoeging april 2018: Rochedy tweet (januari 2018) dat hij op Instagram de "jonge lambda" uithangt - dit moet wel een verwijzing naar het logo van de Identitairen zijn. In dezelfde tweet noemt hij de "makkers" (of "kerels") "van alt-right", en Baudet, als lieden die net als hij beeldvorming belangrijk vinden.

- Aanvulling 16 augustus 2017: Baudet retweet vandaag een hoax van de antisemitische Zweedse neofascist Peter Imanuelsen, vriendje van Katie "final solution" Hopkins [screenshot].
Op 10 augustus verwees Baudet in een tweet over een vermeende "invasie" naar de beruchte website Infowars.com van Alex Jones en Paul Joseph Watson [screenshot].
Jones heeft in zijn video's onder meer gesteld dat veel KKK-activisten "Joodse acteurs" zijn, dat George Soros het "hoofd van de Joodse maffia" is en dat het publiek wordt gemanipuleerd door "de Joodse pers". 

- Aanvulling 26 augustus 2017: de NRC berichtte op 7 mei dat Paul Dox van de extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet over Baudet zegt: "Ik ken hem al sinds zijn eerste boek uitkwam. Hij sprak op huiskamerbijeenkomsten van patriotten." De linkse activist Frank van der Linde heeft eens gesteld dat Paul Dox - hier diens Facebook, met het Omega-symbool van Identitair Verzet - de beruchte Paul Peters van Voorpost zou zijn, een schenner van Joodse graven en de oprichter of leider van Identitair Verzet, als Nederlandse tak van de neofascistische Identitairen. De FB-profielfoto van Dox lijkt op die van een eerdere foto van Peters in een gele sweater met hoodie van Identitair Verzet, maar geeft geen uitsluitsel. Peters lijkt onbetrouwbaar in dezen; maar men zou eens moeten uitzoeken of er iets klopt van wat hij (of Dox) zegt over Baudet.

- Aanvulling 29 augustus 2017: Thierry Baudet verwijst nu zelf (vergelijk de aanvulling van 16 augustus hierboven) naar een tweet van hitser Katie "final solution" Hopkins inzake de islam over een show van de racistische agitator Tucker Carlson [screenshot]. (Update 7 september: Fox-gezicht Tucker Carlson gaat nu zelfs zo ver zijn miljoenenpubliek op te roepen aan een extreemrechts, racistisch, antisemitisch forum deel te nemen, GAB, opgericht door Andrew Torba. De 'witte genocide'-hetze is daar natuurlijk present. Zie ook dit artikel - over neofascisten op de website The Daily Caller van Carlson zelf.) Update: Baudet haalt unverfroren nogmaals een tweet van neofascist Hopkins aan.

- Aanvulling 17 oktober 2017: "[De architect Rem] Koolhaas is in mijn ogen de grootste misdadiger tegen de menselijkheid", aldus Baudet (AD, 30 september 2017). Hierover tweette de bepaald niet linkse columnist Nausicaa Marbe: "Hitler, Stalin, Pol Pot? Njet, Koolhaas is grootste misdadiger, bralt Baudet. Grapje? Niks geleerd na stupide 'verdunnings'-uitspraak." Mij lijkt het echter duidelijk dat het niet om domheid gaat, maar om weloverwogen fascistoïde uitingen (in de nazistische complothetze over zogenaamd "Kulturbolschewismus" speelde haat tegen moderne architectuur een grote rol, zoals in het pamflet "Krisis in der Architektur" van Alexander von Senger).  

- Aanvulling 17 oktober 2017: Baudet prijst (26 september) Zlata Brouwer (zie hierboven) van Batavieren Podcast, ondanks de aangehouden alt-right-signatuur van Brouwers partner en co-redacteur Sander van Luit (zie hierboven). [screenshot]

- Aanvulling 4 november 2017: op een FvD-bijeenkomst (video) in Perscentrum Nieuwspoort vandaag, zegt Baudet onder meer (zo tweette politiek verslaggever Jaap Jansen): "Het allerbeste zou zijn als wij absolute heersers zijn. In het parlementarisme kun je geen grote beleidswijzigingen doorvoeren"; "We moeten minder universalistisch zijn. We moeten het idee loslaten dat alle mensen helemaal hetzelfde zijn"; "Vroeger was de hele wereld van ons. We moeten ons laatste stukje grandeur, de Antillen, niet opgeven"; en: "We leven in een eindtijd. Denk je nou echt dat Napoleon de hele tijd bezig was met koopkrachtplaatjes?"
Baudet doet de eerste opmerking (over absolute macht) af als louter humor - zie ook het betreffende videofragment; ik beschouw het als een voorbeeld van 'ironie' zoals die vaak wordt ingezet door nieuw-(extreem)rechts, zoals door GeenStijl: niet helemaal serieus zijn, maar wel een sterke hint geven waar je op doelt. Zijn expliciete verwerping van "parlementarisme" klinkt geenszins onserieus en hij noemt referenda "second best" in vergelijking met alleenheerschappij. To be fair: Baudet lijkt hier al bij al vooral een grapje te hebben gemaakt om het referendum te promoten. But then again: bepaalde grapjes zeggen wat over de grapjas (vergelijk de mogelijk eveneens 'grappig' bedoelde uitspraak over Rem Koolhaas hierboven).

- Aanvulling 4 november 2017: de rechts-conservatieve publicist Joshua Livestro herinnert zich dat FvD-penningmeester - en vierde op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer - Henk Otten zich tegen hem heeft uitgelaten over "teveel negers op straat" [screenshot]. "Griezelige man", aldus Livestro.

- Aanvulling 9 november 2017: Baudet blijft zijn "goede vriend" Julien Rochedy (foto rechts)  promoten, de extreemrechtse Franse activist, voormalig leider van de jeugd van Front National, die zich in de buurt beweegt van l'Action française en Frédéric Chatillon (dus neofascisme). Een kameraad van Julien Rochedy, Grégory Leroy, wil Franse burgers gevechtstraining geven - om zich met zware wapens te verdedigen tegen terrorisme. Doodeng.

- Aanvulling 24 november 2017: in een Trouw-interview zegt Baudet: "Er moet bij Nederlanders een moment van ontwaken komen." Over de uitroep: "Nederland ontwaakt!" van (destijds) PVV'er Hero Brinkman, merkte Max van Weezel in Vrij Nederland terecht op: "Zou hij niet weten dat de NSDAP in 1933 op Unter den Linden paradeerde onder het aanheffen van de leus 'Deutschland erwache'? Nooit gehoord dat dat de titel was van het propagandablad van de NSB?" 
En ja, socialisten zingen: "Ontwaakt, verworpenen der aarde!" Maar daar staat dus "verworpenen"; "De Internationale" is van vóór het nazisme; en in het Franse origineel staat: "Debout" ("Sta op").

- Aanvulling 26 november 2017: in een NRC-interview zegt Baudet over Erkenbrand: "Ik heb daar duidelijk afstand van genomen [kuch, juist niet, zie hierboven; K]. Tegen die club zeg ik: hou op, en zoek een andere held. Wij hebben niets met antisemitisme, racisme, geweld, etc. Als mensen dat wel hebben, flikkeren we ze eruit." En over het alt-right-symbool Pepe: "Mij was volstrekt niet duidelijk dat die groene kikker iets te maken had met zulke nare ideeën." Maar FvD'er Zlata Brouwer leidt Batavieren Podcast met Sander van Luit, die tot voor kort (zie hierboven) een Pepe-ava had op Twitter en zich "alt-rechtse Pepe muppet" noemde[12]. Wat nu? Laat Baudet Brouwer vallen? En is trouwens het FvD-lid Luc Stenekes van[13] Erkenbrand al geroyeerd?
En 25 oktober 2017 verwees Baudet (indirect) nog instemmend naar alt-right-kopstuk Milo Yiannopoulos; eerder die maand was gebleken dat Yiannopoulos samenwerkt met neonazi's en een Karaoke-act ten beste had gegeven terwijl fans hem de Hitlergroet brachten.

- Aanvulling 29 november 2017: Thierry Baudet laat z'n ware, fascistoïde gezicht weer zien en retweet hondsbrutaal net als president Trump een haatvideo verspreid door de veroordeelde adjunct-leider Jayda Fransen van de extreemrechtse, gewelddadige partij Britain First (meer hierover in een reeks tweets van me). Eerder, in april, retweette Baudet zelfs Britain First-leider Paul Golding, die een hoax verspreidde over immigranten (Baudet haalde deze RT later weg, evenals vele andere, zie deze Twitter-draad met subdraad). Golding had er toen al gevangenisstraf opzitten en "leftists" en "journalists and politicians" ("every traitor in this country") in een video bedreigd: "every lie, every act of treachery will be revisited on you ten fold"; en: "you will all meet your miserable ends at the hands of the Britain First movement" (zie ook hier).

- Aanvulling 4 december 2017: Baudets fractiegenoot Theo Hiddema betoont zich in de Tweede Kamer (29 november) een quasi-racistische treiteraar door te spreken van "de trotse, fiere neger". Tot de (terechte) verontwaardiging van onder anderen Jan Paternotte van D66, die tweette: "De fascinatie met ras van Thierry Baudet en Theo Hiddema wordt met de dag misselijker."
Op 30 november retweette Baudet de antisemitische trol "G Nelson", bekend van pro-Russische desinfo omtrent de ramp met de MH17, die loog dat hij een nabestaande was van een van de slachtoffers, zoals Rudy Bouma berichtte voor de NOS. Ongehoord dat Baudet deze intrigant en bedrieger retweet omdat hij het opneemt voor de racistische uitlating van Hiddema ("Ik ben een neger. [...] Ik ben een trotse, fiere neger.")

- Aanvulling 7 december 2017: Thierry Baudet tweet vandaag: "FvD wil sanering van de publieke omroep." Joseph Goebbels oreerde in 1933: "Wir wollen einen Rundfunk, der mit dem Volke geht, einen Rundfunk, der für das Volk arbeitet [...] Unser Ziel is [...] den Rundfunk eine Finanzbasis zu schaffen, die es uns ermöglicht, [...] das gesamte geistige und künstlerische Leben der Nation, Bühne, Film, Musik und Buch generell und stabil zu sanieren [...]".
Ik stel dit niet aan elkaar gelijk, maar de overeenkomst is zeer verontrustend. Als maar genoeg spraakmakende figuren roepen dat de media "gesaneerd" moeten worden, zullen fascisten zich gesterkt voelen en de grens van daadwerkelijke intimidatie eerder overschrijden, zoals op 6 december is gebeurd bij de Italiaanse krant La Repubblica.

- Aanvulling 7 december 2017: Thierry Baudet retweet vandaag naar aanleiding van geweldsmisdrijven door een (al dan niet vermeende) migrant: "vroeger of later zullen de mensen zelf met dit uitschot moeten afrekenen". Dit klinkt als het instemmen met eigenrichting (vergelijk zijn opmerking in 2015  over "noodweer" door ruiten ingooiende bestormers van het gemeentehuis van Geldermalsen, zie hierboven). En: de dader zit al in de cel.

- Aanvulling 10 december 2017: Thierry Baudet retweet de beruchte haatzaaier Gert Jan Mulder, die een maand geleden nog tweette: "Nederland loopt dikwijls voorop en is straks het eerste echte islam vrije land van Europa".

- Aanvulling 18 december 2017: FvD'er, libertariër en Ayn Rand-fan Yernaz Ramautarsing - tweede op de lijst voor Amsterdam - stelt: "ik snap de zorg van etnische Nederlanders die niet willen uitsterven. Dat komt door lage geboortecijfers [...] massaimmigratie en hoge belastingen [...]." Opmerkelijk dat hij de "etnische" factor opvoert. In 2014 meende hij nog: 'Niemoller ziet "etnische patronen" dat wil zeggen de patronen hebben een etnische oorsprong. Dat heet racisme.'
Het idee dat "etnische Nederlanders" aan het uitsterven zijn door "massaimmigratie" zit dicht aan tegen de "witte genocide"-waan (zie hierboven) van neonazistische makelij.

Update 2 februari 2018: Tegen Jeroen Pen van Brandpunt (9 juni 2016) zei Ramautarsing: "Door IQ-testen weten we het gemiddelde IQ van bevolkingen. En wat blijkt? Er is een verschil in IQ tussen volkeren. Dat is wetenschappelijk bewezen. [...] Ik had ook graag gezien dat het anders was, dat zwarte [sic!] mensen hyperintelligent waren, dat Surinamers het hoogste gemiddelde IQ van de wereld hadden. Maar het is niet zo. Je kunt iemand uit Syrië halen waar het gemiddelde IQ 84 is, en in Nederland plaatsen, waar het gemiddelde IQ 101 is. Die gaat dan inderdaad minder verdienen dan veel autochtonen. Maar is dat racisme? Nee, er is een verband tussen IQ en inkomen. [...] Hoe volkeren zich hebben ontwikkeld tot een gemiddeld IQ, dat kan met klimaat en voeding te maken hebben. Natuurlijk. Maar wat moet ik daar nu aan doen?"
Ramautarsing gaat er aan voorbij dat er volstrekt geen wetenschappelijke consensus is over een eventueel verband tussen IQ (of intelligentie) en etniciteit; om te beginnen is het begrip "volk" - laat staan "ras", dat Ramautarsing overigens niet gebruikt, hij stelt: "Sowieso heeft dit meer te maken met intelligentie dan met ras", maar hij voert dus wel "zwarte mensen" op - al problematisch.
In dit licht is het opmerkelijk dat Thierry Baudet in een De Balie-gesprek (29 januari 2018) met Femke Halsema, die hem voor de voeten wierp dat Yer Ramautarsing "zegt dat zwarte mensen een lagere intelligentie hebben dan blanken en dat dit nou eenmaal onomstotelijk is bewezen, ben jij het daar mee eens?", antwoordde: "Dat is een wetenschappelijke discussie. [...] Ik weet niet of hij dat gezegd heeft overigens [...] maar als hij dat gezegd heeft, wat moet ik daarvan vinden?"
Bedenk daarbij dat Baudet aan de lopende band een belangrijke en overduidelijke wetenschappelijke consensus die er wél is, namelijk over de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde, ridiculiseert en verdoezelt. In dat licht is zijn schijnbare neutraliteit inzake etniciteit en intelligentie ongeloofwaardig.


- Aanvulling 20 december 2017: Baudet verkeerde op 12 oktober, toen Jared Taylor in ons land was voor een optreden op de Erkenbrand-conferentie twee dagen later, een uur of vijf privé in een gezellig samenzijn met deze notoire racistische ideoloog, held van de vaak door Baudet geretweette kwakdenker Joost Niemöller en van Erkenbrand - zo onthulde De Correspondent vandaag. Een van de mannen die Taylor of Baudet begeleidden droeg een speldje van de Nederlandse vlag; onderzoeksgroep Kafka suggereert dat dit Fausto L. van Erkenbrand geweest kan zijn, met wie Baudet in 2015 al dan niet toevallig in een uitzending (vanaf 29:58) van Powned zat [screenshot].
De rechtse columnist Nausicaa Marbe merkt terecht op: "Verklaring van Forum dat het ging om 'allerlei visies tot ons nemen' slaat nergens op. Daarvoor lees je de boeken van Taylor. Hoef je niet 5 uur met deze white supremacist en propagandist van 'wetenschappelijk racisme' te tafelen. Zoiets doe je alleen als je er plezier in hebt."
Overigens is Taylor niet alleen een klassieke racist, maar ook een net zo klassieke antisemiet. Luister naar wat hij zei in een podcast van Darwin Digest (45:19) in 2016 en op de zojuist genoemde Erkenbrand-conferentie (video 48:50) van 14 oktober. Update: de video's zijn door YouTube verwijderd; kopietjes van fragmenten hier respectievelijk hier.

- Aanvulling 20 december 2017: Baudets "goede vriend" Julien Rochedy (zie ook hierboven), vermeldt De Correspondent, heeft stukken van zijn hand in vertaling laten publiceren op Counter-Currents.com van de antisemiet, racist en Hitler-apologeet Greg Johnson, een andere gevierde 'denker' in kringen van alt-right [screenshots in een tweet van me].

- Aanvulling 4 januari 2018: "Deze man zou moeten worden ontslagen", tweette Baudet op 3 januari, nadat weerkundige Gerrit Hiemstra (volkomen terecht) een tweet van Baudet als "Eén tweet met 4 keer onzin" had getypeerd. Vergelijk zijn dictatoriale opmerkingen over "sanering" van de publieke omroep (aanvulling 7 december 2017 hierboven).

- Aanvulling 30 januari 2018: Baudet noemt in een interview (24 januari) aan het uiterst rechtse orgaan 888.hu de autoritaristische Viktor Orbán een "held" vanwege diens immigratiebeleid. 888, gerund door kompanen van Orbán, publiceerde vorig jaar september een lijst met namen van journalisten die "buitenlandse propagandisten" van de geldmagnaat en filantroop George Soros zouden zijn (zie ook hier). Afgelopen juli oreerde Orbán: "We moeten het mafia-netwerk van Soros weerstaan en de bureaucraten in Brussel, en we zullen komende maanden de strijd moeten aangaan tegen de media waarmee ze opereren." Het lijkt er dus op dat Baudet zijn plan de NPO te "saneren" (zie hierboven) afkijkt van een halve dictator die de persvrijheid inperkt. Zo ontzegde Orbán afgelopen juli journalisten van het kritische 444.hu toegang tot persconferenties van de regering. Hij sloot in oktober 2016 de linkse krant Nepszabadsag (de grootste van het land), die sinds het bestaan meer dan 6000 gevallen van corruptie had onthuld, volgens een van de medewerkers.
Vorig jaar oordeelde de hoogste Hongaarse rechter dat extreemrechtse paramilitairen van Véderő in 2011 Roma hebben geïntimideerd en opgejaagd in Gyöngyöspata, waarbij de politie slechts toekeek. Schijnbaar onder druk van Orbán c.s. werd het vonnis snel een stuk milder gemaakt.

- Aanvulling 31 januari 2018: Baudet prijst [screenshot] een video (zie ook hier) van @120dezibel aan, verspreid door het haatkanaal Voice of Europe, dat een permanente hetze voert tegen immigranten. Het gaat om een bruin 'antwoord' op #MeToo: vrouwen die uitsluitend mannen van buitenlandse komaf beschuldigen van aanranding, verkrachting en moord[14]. Een blik erop en een beetje onderzoek brengt snel aan het licht dat het gaat om een actie van de Identitäre Bewegung; in het filmpje figureren de identitairen Annika S. alias Berit Franziska, Paula Winterfeldt, Ingrid Weiss, Freya Honold, Aline Catinca Manescu en anderen - mogelijk schuilnamen, zie m'n reeks tweets met screenshots en links naar vindplaatsen. De website 120db.info staat op naam van Martin Sellner, leider van de Oostenrijkse Identitairen (h/t @LosCornelis). Volgens Baudet zijn deze neofascisten: "Lieve, sterke vrouwen die dagelijks te maken hebben met de rampzalige gevolgen van de massa-immigratie. [...] Ons bereiken dagelijks berichten van Nederlanders die om vergelijkbare redenen het land hebben verlaten of willen verlaten. Schokkend!"
Volgens research van Hope not Hate is de antisemiet en homo- en vrouwenhater Peter Imanuelsen alias Peter Sweden medewerker van Voice of Europe. Vorig jaar retweette Baudet een hoax van deze kastnazi en verwees hij naar een andere tweet van hem.
Is deze promotie van neofascisten die worden gevolgd door de Duitse geheime dienst alweer een zogenaamde "vergissing" van Baudet, die hij zoals vele andere gaat intrekken (of domweg wissen), omdat hij van de prins geen kwaad zou hebben geweten?
Kijktips: documentaires "Re: Mit den Waffen einer Frau - Die neuen Strategien der extremen Rechten" (Arte, ARD/YouTube, 13 juli 2017); "Aufstieg der Rechten" (ARD, Diana Löbl en Peter Onneken, vierdelig, 19 april - 10 mei 2017); en: "Identitäre Bewegung" (NTR, Danny Ghosen,  7 december 2017).

- Aanvulling 1 februari 2018: De Duitse vertaling van Baudets boek "Oikofobie" is uitgegeven door Ares, dochter van de extreemrechtse Leopold Stocker Verlag, waar ook werken verschenen van Holocaust-loochenaar David Irving en over "Jüdischer Bolschewismus". Meer info in dit Twitter-draadje van Maarten van Voorst. No-Racism.net spreekt van "uitgeverij Stocker en zijn rechtsextreme auteurs". Wikipedia vermeldt over Ares/Stocker: "1921 bewarb Leopold Stocker Paumgarttens rassistisches Werk Juda mit den Worten: 'Bestellen Sie reichlich! (…) Sie helfen mit, das deutsche Volk von seinem Krebsschaden befreien'."
Die Intelligenz Und Ihre Feinde (2012) van de extreemrechtse Volkmar Weiss - de auteur betoogt dat intelligentie genetisch wordt bepaald -, dat Baudet in huis heeft (zie aanvulling 17 maart 2017), is eveneens uitgekomen bij Ares.

- Aanvulling 8 februari 2018: FvD-programma: "Tevens moet remigratie als alternatieve straf kunnen worden opgelegd."

- Aanvulling 8 februari 2018: In een Kamerdebat (Algemene Politieke Beschouwingen, november 2017) zegt Baudet: "Wie de cijfers bestudeert ziet dat de Nederlandse bevolking in werkelijkheid krimpt. Zij groeit enkel door immigratie. Bovendien was in 2016 van de nieuwgeboren kinderen 31 procent allochtoon".
Hiermee suggereert hij dat nieuwe burgers niet behoren tot de "Nederlandse bevolking".


- Aanvulling 8 februari 2018: Weer iets dat op zichzelf weinig of niets zou zeggen, maar nogal goed in het beeld past. Baudet promoot (2016) een boek over Trump van Hajo Smit (foto midden, naast Baudet). Enkele maanden later feliciteert Baudet Smit nog eens met de publicatie bij uitgeverij De Blauwe Tijger van Baudets kennis Tom Zwitser.
Het jaar erop tweet Smit (december 2017): "Het einddoel is een wereldregering geleid door zionisten vanuit Jerusalem." Smit - die is betrokken bij het nieuw-rechtse platform Café Weltschmerz - verdedigt Hitler op Facebook. Hij verspreidt verder desinformatie over de opwarming van de aarde, op de site Climategate.nl, waar een andere halve zool, ene Rypke Zeilmaker, óók al antisemitische troep spuit. Ranzige kwakdenkers.
Baudet tweet naar een (ander) artikel op Climategate.nl.

- Aanvulling 11 februari 2018: Baudet retweet vandaag de seriële hitser (tegen immigranten) Mirjam152, de zegt geen racisme aan te treffen in het FvD-programma. Hoe dit ook zij: laat "Mirjam" nou november vorig jaar op de tweet "Blanke verworvenheden? Wat moet jij je superieur voelen", hebben gereageerd met: "Voelen? Wie heeft het over voelen? We hebben het over 'zijn'."

- Aanvulling 11 februari 2018: O jee, Baudets "goede vriend" Julien Rochedy (zie hierboven) heeft een uitgesproken mening over het verband tussen etniciteit en IQ: de Europeanen hebben een "perfecte balans tussen IQ en testosteronspiegel", volgens hem. Aziaten (die regelmatig hoger scoren op IQ-testen) vervallen nogal eens in apathie en stagnatie; Europa daarentegen heeft "zowel de impuls (de T) als het genie (het IQ)", aldus Rochedy. Dit mag je tegenwoordig niet zeggen, stelt Baudets geestverwant (die het net dus pontificaal heeft verkondigd), want het is "niet politiek correct"; maar het betreft een "onomstotelijke waarheid".

- Aanvulling 12 februari 2018: Voor wat het waard is - op zichzelf niets, want categorie roddel en achterklap - geef ik een paar tweets door van journalist Natasha Gerson (7 februari): "Nou ik sprak onlangs n ex- bedpartner zal ik maar zeggen van Thierry, iemand die niet snel het r- woord in de mond neemt en zelfs min of meer bevriend met de weduwe RvT was ooit, en die was sindsdien stellig van wel. Zelfs dat hij n ten diepste overtuigde fascist is." En (8 februari): "Persoon in kw. is rond de 50 en komt niet uit NVU hoek. En als Thierry meent dat het laster is, mag hij aangifte doen en kom ik met het bewijs voor wat ik zeg. Tot die tijd blijf ik discreet tav namen &rugnummers en weet nogmaals ieder die mij iets kent dat ik niet slap ouwehoer." Zie ook een ander Twitter draadje.

- Aanvulling 14 februari 2018: Baudet beveelt, kort na de ophef over de harde kritiek van minister en vicepremier Kajsa Ollongren op zijn partij, doodleuk een stuk op TPO aan dat de oude prak - van onder anderen Arthur Jensen - over erfelijke intelligentieverschillen tussen bevolkingsgroepen maar weer eens opwarmt. Ollongren hekelt dat Baudet geen afstand neemt van desbetreffende uitspraken van Yer Ramautarsing (zie "update 2 februari" hierboven en mijn aparte blog hierover). Na Ollongrens interventie was Theo Hiddema Yer Ramautarsing al bijgevallen.

- Aanvulling 17 februari 2018: de NRC bericht dat Theo Hiddema tijdens een bijeenkomst van kandidaat-Kamerleden van FvD in de kelder van een restaurant zou hebben 'gegrapt' - aldus meerdere aanwezigen - hoe leuk het was weer in een keldertje te zitten, immers, de grootste beweging van de 20ste eeuw was ook in een kelder ontstaan. Dit vatten meerdere mensen op als een verwijzing naar de (mislukte) Bierkellerputsch van de nazi's in 1923. Hiddema zelf zegt in een reactie dat het louter ironie was.
In het NRC-stuk waarschuwen drie prominente FvD'ers - ze werden vlak voor de publicatie van het artikel uit de partij gezet - voor het ontstaan van een potentieel gevaarlijke "rechts-extremistische sekte". Een van hen, voormalig historicus en journalist, nu vastgoedbeheerder Arthur Legger, stelt dat het hem daarbij om het even is of Baudet zelf een racist is, want hoe dan ook: "Hij verspreidt het gedachtengoed." En: "Er zit een intense, bijna seksuele energie in die grote, jonge groep. Via sociale media staan die in direct contact met Baudet."
Naar aanleiding van Baudets uitspraak "Ik had van deze mensen niet verwacht dat ze ons een dolk in de rug zouden steken", over kritische en inmiddels geroyeerde FvD-prominenten, tweet politicoloog Cas Mudde gevat: "Want weetje wat de beste verdediging is tegen aantijgingen dat je extreem-rechts bent, een verwijzing naar de Dolchstosslegende."

- Aanvulling 19 februari 2018: Bij de oprichting van FvD speecht Baudet over de noodzaak "ons boreaal Europa" te beschermen (video). "Boreaal" is een klassiek begrip in het Europese fascisme, het staat soms voor "arisch", in elk geval voor "blank". Hierbij komt - zo onthulde Marijn Kruk in De Correspondent - dat Baudet tweemaal (in 2009 en 2012) de racist en Holocaustontkenner Jean-Marie Le Pen heeft bezocht (telkens met de historicus Geerten Waling, FvD-medestander van het eerste uur), die de term "boreaal" regelmatig in de strijd heeft geworpen in verband met zijn visioen dat immigranten uit het Zuiden (lees: zwarten) "de blanke wereld" zullen "overspoelen". Volgens Daniel Knegt (destijds als geschiedenisstudent in Parijs voor scriptieonderzoek, inmiddels gepromoveerd) kwamen Baudet en Waling dolenthousiast terug van hun eerste gesprek met Le Pen en stelden ze dat hij ten onrechte werd gedemoniseerd. Zie ook dit Twitter-draadje met een paar bonus-nootjes.
Toevoeging april 2017: Baudets vriend Julien Rochedy heeft Jean-Marie Le Pen geprezen (2013) om zijn kijk op "boreaal Europa". De neonazi's van Erkenbrand (waar Baudet aanvankelijk mee sympathiseerde) propageren een "boreale alliantie" in het kader van Eurazianisme à la de neofascist Guillaume Faye (Archeofuturisme) [screenshot]. De Russische fascist Alexander Doegin dweept met Hyperborea (een verzonnen Noordelijk rijk waar de term "boreaal" zoals neofascisten die gebruiken, waarschijnlijk van is afgeleid).

- Aanvulling 23 februari 2018: Iets dat als losstaand gegeven geen gewicht in de schaal legt, maar toch betekenisvol is omdat het naadloos past in het plaatje: Baudet laat zich er sinds kort (er is een nieuwe vriendin in zijn leven) publiekelijk op voorstaan dat hij niet meer masturbeert. Laat dit nu echt een 'ding' zijn in kringen van nieuw-(extreem)rechts, met name het neofascistische alt-right: van agitator Mike Cernovich, tot mafklapper Marcus Follin ("The Golden One"), tot Proud Boys. Zie: 'Wat heeft extreem rechts tegen masturberen?' (Welingelichte kringen over een artikel in De Morgen, Gerard Driehuis respectievelijk Lotte Beckers, 21 februari 2018) .

- Aanvulling 23 februari 2018: Asha ten Broeke brengt in een lezenswaardige column een aantal uitspraken van Baudet in verband met "Ur-fascisme" à la Umberto Eco, met name het kenmerk dat dit de legitimiteit van het parlementaire stelsel ondergraaft (vergelijk de aanvulling van 4 november 2017 hierboven) en dat het leven zou draaien om strijd. Baudet: "Er zit een element van bedrog in de representatieve democratie". "We leven in een schijndemocratie, waarin verschillende politieke spelers tezamen een kartel vormen." "Leven met een valse vrede of ten strijde trekken". Ook Kruk (zie hierboven), op wiens uiteenzetting naar aanleiding van Baudets gebruik van de term "boreaal" Ten Broeke inhaakt, accentueert het begrip "strijd" bij Baudet.

- Aanvulling 18 maart 2018: Kevin Kreuger, FvD-kandidaat voor de gemeenteraad van Amsterdam (vierde op de lijst), was in 2006 beheerder van de extreemrechtse Hyve-groep "Nederlandse Nationalisten", volgens onderzoeksgroep Kafka. Daar werd toen reclame gemaakt voor een bijeenkomst van Voorpost. Op Facebook vindt Kreuger de groep "TEC-9" (hardcore techno-herrie, foto's van automatische wapens op de profielpagina) leuk. De TEC 9 was in de jaren '80 en '90 populair bij criminelen in de VS.
Een grimmige kant is Kreuger - handballer, sportbestuurder en adviseur in de MKB-transportsector - kennelijk niet vreemd.

- Aanvulling 8 april 2018: Melle Veltman van de Leeuwarder Courant tweet over een debatavond van "G10" in de Amsterdamse Westerkerk op 7 april, met onder anderen de Russische crackpot-fascist en beroepsintrigant Alexandr Doegin [screenshot]: "Baudet kwam een kwartier voor sluiting binnensluipen. Niet om naar het panel te luisteren, maar om zo snel mogelijk na afloop op Doegin af te stappen. Kennelijk had hij zijn nummer nog niet, wat me dan weer verbaast [cursivering door mij; K]."

- Aanvulling 14 april 2018: Baudet blijft gifmenger annex complotgek Joost Niemöller retweeten - een hitstweet tegen Nederlanders van buitenlandse komaf en reclame voor Russische propaganda op RT -, alsook zijn vriend Julien Rochedy, de Franse neofascist en fan van slachter Assad, - diens tweets over... de situatie in Syrië.
Update 5 mei 2018: alweer een retweet van Niemöller, op 3 mei. Niemöller weigert het antisemitisme [audio op Youtube; update: is verwijderd, fragment hier; beluister ook dit] en racisme van Jared Taylor te onderkennen; en hij blijft de holocaustontkenner - en racist en neonazivriend - David Irving en Jared Taylor naar voren schuiven als interessante denkers die zich in de materie hebben verdiept. Weerzinwekkend.

- Aanvulling 5 mei 2018: Baudet blijft Voice of Europe aanhalen (op 4 mei...), de ophitsers die ook dit jaar de homo- en Jodenhater Peter Imanuelsen (meer over hem hierboven) in de arm nemen en eerder een actie van de neofascistische Identitairen promootten - geretweet door Baudet (zie hierboven).

- Aanvulling 12 mei 2018: "De verschrikkingen van de moderne 'kunst'. We moeten het kunstkartel breken en de terreur van de cultuurmarxisten stoppen. Tijd om weer mooie dingen te gaan maken!", tweette Baudet vandaag. Het gaf Erik Stronks een reeks tweets omtrent de strategische inzet van het begrip 'ontaarde kunst' in de pen.

- Aanvulling 21 mei 2018: In een interview (19 mei 2018) met Baudet in het AD komt langs dat hij in een van zijn boeken beweert dat Parijs niet meer zou bestaan als maarschalk Pétain niet met de nazi's had gecollaboreerd. Dit is op z'n zachtst gezegd een uiterst pijnlijke uitspraak, alleen al in het licht van de deportatie van Joden door het Vichy-regime. En bovendien historisch aanvechtbaar: de Duitse generaal Dietrich von Choltitz, militair gouverneur van Parijs, beweert in zijn memoires dat hij een direct bevel van Hitler om Parijs te verwoesten heeft genegeerd, omdat hij van de stad hield en dacht dat Hitler gek was geworden.

- Aanvulling 27 mei 2018: Joost Niemöller (zie hierboven) verdedigt (26 mei) de extreemrechtse ophitser Stephen Yaxley-Lennon, alias Tommy Robinson en Baudet retweet dat. Robinson beweert herhaaldelijk dat hij niet meer het stuk tuig is dat hij was (knokpartijen, intimidatie en celstraffen); maar vorig jaar zei hij in een videoboodschap: "If you're a journalist and you think your office or your home is a safe space. It's not." Hilarisch genoeg zei hij er bij: "I'm not intimidating people" - alsof 's nachts op de huisdeur bonken van kritische journalisten dat niet is. Robinson maakte onder meer deze video overigens voor het extreemrechtse TheRebel Media van de beruchte stokebrand - en oplichter - Ezra Levant.

- Aanvulling 27 mei 2018:
Baudet verwijst naar een artikel op TheRebel Media, hangplek voor alt-right neofascisten, vergeven van haat en leugens. Oprichter - en oplichter - Ezra Levant is begonnen als beroepsontkenner van de klimaatcrisis en heeft zich erna ontwikkeld tot fulltime verspreider van extreemrechtse agitprop. Zo werd op TheRebel Media opgeroepen tot een nieuwe "kruistocht" tegen moslims en was er zelfs (bizar, want Levant is Joods) sprake van blatant antisemitisme ("Jew World Order", "Jewpapers" en Levant betiteld als "Jewnicorn").

- Aanvulling 30 mei 2018 (zie ook 16 augustus 2017 hierboven): De kijk van de beruchte complotgek Paul Joseph Watson - kompaan van de antisemitische beroepshitser Alex Jones - op de EU is kennelijk voor Baudet iets om te retweeten. Dan ben je kierewiet of intellectueel corrupt. En een tegen extreemrechts aan zittende propagandist als Watson serieus nemen en etaleren, is gewoon abject. De man heeft in zijn jeugd het oeuvre van goeroe David Icke bestudeerd - die beweert dat politieke prominenten buitenaardse hagedissen zijn en een geheim genootschap van "illuminati" vormen. Volgens Alex Jones zijn veel KKK-leden "Joodse acteurs" en is George Soros hoofd van de "Joodse maffia"; en dan die "Joodse pers"!

- Aanvulling 1 juni 2018: Volgens Theo Hiddema, wiens vader en broer NSB'ers waren, was bij de NSB "binnen de Friese agrarische gemeenschap helemaal geen sprake van [...] politieke ideeën over ras en geloof", maar ging het om "enkel boerenbelang" (De Nieuwe Revu, 6 maart 2018).

- Aanvulling 3 juni 2018: In 1999 publiceerde de neofascist Alain de Benoist (Nouvelle Droite, GRECE) zijn Manifeste pour une renaissance européenne. De sterk op Frankrijk gerichte Baudet speechte tijdens het eerste grote partijcongres van FvD (14 januari 2017): "We moeten een Europese renaissance teweeg brengen" (video).

- Aanvulling 17 juni 2018: "And it destroys our civilization", ronkt Baudet bij een retweet van een artikel van de journalist Alessandra Bocchi (in haar tweet fulmineert ze tegen het welkom heten van immigranten), die schrijft voor een aantal uiterst rechtse blaadjes en eerder een als objectief stuk verpakte lofzang publiceerde op de neofascistische Identitairen. Ze schildert deze door de Duitse geheime dienst gemonitorde club af alsof ze niet racistisch en antisemitisch zijn, omdat ze voortborduren op de tactische verschuiving van "ras" naar "etniciteit" die op de kaart is gezet door Nouvelle Droite. Helaas voor haar is leider Martin Sellner in een undercover-operatie gefilmd in een zaaltje in Engeland, waar hij zei: "I completely understand in the 1920s people said there is a Jewish question". Bocchi retweet het beruchte hitsende aluhoedje Paul Joseph Watson.
Eerder promootte Baudet een actie van Duitse Identitairen (zie aanvulling 31 januari 2018 hierboven). 

- Aanvulling 17 juni 2018: Joop.nl bericht: "Baudet filmt op middelbare school, zet beelden stiekem online".

Het updaten van deze documentatie is beëindigd op 19 juni 2018.

In de aanvullingen zijn enkele correcties aangebracht in de loop van de tijd.



Noten

[1] De rechts-conservatieve filosoof Roger Scruton lanceerde het begrip oikophobia in zijn boek England and the need for nations (2004). In 2006 sprak hij over oikophobia op een congres van Vlaams Belang. Scruton, die de Belg Paul Belien - homohater en spin in een internationaal web van moslimhaters - "my old friend" noemde, is adviseur van de International Free Press Society (IFPS), waar men onder het mom van bescherming van de vrijheid van meningsuiting een zelfverklaarde counter-jihad voert, dat wil zeggen zoveel mogelijk haat zaait tegen moslims. In het bestuur van de IFPS zit Ned May, als "Bodissey" beheerder van genocideblog Gates of Vienna. Baudet promoveerde bij Scruton.
Aanvulling mei 2017: Scruton en Belien kunnen worden beschouwd als verderfelijke aartsvaders van nieuw-(extreem)rechts.


[2] Helaas is met name een jonge filosoof betrokken bij het opwarmen van de giftige prak van Wim Rietdijk, namelijk Lammert Kamphuis, die hem interviewde in de reeks "Dappere Denkers" (bah). Ook snap ik niet wat Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, bezielt om een voorstander van eugenetica en euthanasie voor gehandicapte kinderen - vergelijk Lebenunwertes Leben bij de nazi's en de aan het slot van mijn artikel geciteerde opmerking van Zsolt Bayer over Roma - een podium te geven.

[3] Lukkassen (VVD Duiven) figureert - schandalig genoeg gezien zijn kijk op de islam en op vrouwen - op de site van nota bene het Humanistisch Verbond (HV) als spreker en cursusleider.
Toegevoegd 10 augustus 2016: tot mijn ontsteltenis liet Boris van der Ham, directeur van het HV, zich onlangs door Sid Lukkassen interviewen voor het nieuw-(extreem)rechtse Youtube-kanaal Café Weltschmerz van de fascistoïde provocateur en troebele zakenjongen Erik de Vlieger (toevoeging 23 juli 2017: De Vlieger ging volgens bronnen van Yoeri Albrecht om met de zware crimineel Willem Holleeder en met andere onderwereldfiguren). Het was me al zeer tegengevallen dat Van der Ham nooit reageerde op mijn tweets over het anti-humanistische gedachtegoed van Lukkassen. Onbegrijpelijk dat het HV in zee blijft gaan met een warhoofd wiens denkbeelden haaks staan op de waarden van de organisatie.


[4] Uitgegeven door Perry Pierik (Aspekt), over wiens revisionistische neigingen Jan Blokker een behartigenswaardig stuk schreef in de NRC.
Toegevoegd 10 augustus:
Tot mijn lichte verbijstering heeft premier Mark Rutte dit krankjorume boek persoonlijk in ontvangst genomen, incluis fotomomentje. Welke connectie heeft dat weten te regelen? Volgens GeenStijl lag Avondland en Identiteit zelfs in het torentje.

[5] Toegevoegd 10 augustus 2016: Ook wel geschreven als "cultureel marxisme". Het gaat om een complottheorie - teruggaand op het nazistische "Kulturbolschewismus" - uit de koker van antisemitische rechtse radicalen in de VS, die steeds vaker ook buiten Amerika wordt ingezet (zoals door reaguurders op de rechtse hetzeblog GeenStijl, waarvan de redactie reclame maakt voor Lukkassens gebruik van de term) om een scala aan 'linkse' ideeën, wensen en doelgroepen af te schilderen als het wapenarsenaal van een imaginaire gedachtenpolitie of "totalitaire" politieke correctheid, die zou worden belichaamd door progressieve wetenschappers, intellectuelen en de bevolkers van de media. Onder meer antiautoritair handelen en emancipatie van gediscrimineerde minderheden worden geframed als iets dat aan het volk wordt opgelegd - wat de waarheid op zijn kop is, want juist de meeste aanhangers van deze complottheorie wensen mensen met desnoods harde hand hun plaats op te leggen binnen een stramme, traditionalistisch-hiërarchische orde.
Toegevoegd februari 2017:
Zie ook de must-read "'Cultural Marxism,' a conspiracy theory with an anti-Semitic twist, is being pushed by much of the American right" (door Bill Berkowitz, Southern Poverty Law Center, 15 augustus 2003); en: "The Nazi Roots of the Word 'Cultural Marxism'" (Door Jerlerup, Breitbart Watch / Loonwatch, 15 februari 2017).

In een gesprek met de nieuw-(extreem)rechtse psychiater en columnist Esther van Fenema zegt 'humanist' Sid Lukkassen over Mussolini: "Mensen riepen om een sterke leider om de orde terug te krijgen". "Orde". Gewoon dat, zonder één negatief woord over de Italiaanse oerfascist. Van Fenema schrijft later in een column op TPO, "In tijden van terreur hebben we veldheren nodig die moed hebben en het gevaar niet schuwen":

Een tijd van vrede of een tijd van oorlog vraagt om zijn eigen soort mensen met een eigen mentaliteit en persoonlijkheidsstructuur. Zeker als het gaat om de eigenschappen die nodig zijn om een maatschappij aan te sturen in tijden van crisis en geweld. [...] "Oorlog is voor de man wat moederschap voor de vrouw is", beweerde Mussolini ooit. Je kan van alles vinden van deze Italiaanse krijgsheer, maar de kans dat hij zijn draai had gevonden in het middelmanagement van een supermarktketen acht ik klein.
Dit is een nauwelijks verholen staaltje bewondering voor figuren à la Mussolini, dus een blijk van een fascistoïde mentaliteit.
Thierry Baudet schreef een voorwoord voor de tweede druk van Avondland en Identiteit.


[6] De nazi's spraken van een "kankergezwel"; de nieuw-(extreem)rechtse Björn Höcke, leider van AfD-Thüringen en vermoedelijk een neonazi, wil de "meeldauw" bestrijden waaraan zijn land zou lijden. Zie: "AfD-Rhetorik oder Was ist Faschismus?" (Andreas Kemper, 9 februari 2015).

[7] Toegevoegd 3 juni 2017: In de tweede 'Kalergi-tweet' die De Haze Winkelman heeft gewist, schreef hij: "Inzake Kalergi gaat het me om de vragen die in de link worden gesteld [...]" [cursivering door mij; K]. De link betrof zoals gezegd een artikel op de neofascistische website Curiales, met deze crypto-antisemitische suggestie: "Langzaam maar zeker begon Coudenhove-Kalergi’s Pan-Europeanisme aan een opmars. Het gedachtegoed werd al snel overgenomen door een groot deel van de Europese elite en verspreid via de vele vrijmetselaarsloges op het continent" [cursivering door mij; K].

[8] Toegevoegd 3 juni 2017: Duk stond op de sprekerslijst op de website van Jongeren FVD maar was niet aanwezig bij de start van de jeugdfactie van Baudet. Naar eigen zeggen moest hij (onverwacht?) elders zijn; en had hij ze "berispend [willen] toespreken" - wat dit ook concreet moge betekenen.

[9] Toegevoegd 12 juni 2017: Het debat werd georganiseerd door de Vlaamse Solidaire Vakbond (VSV) - een aan het neofascistische Vlaams Belang gerelateerde organisatie. In een artikel op de website ervan staat, veelzeggend genoeg: "Verheugend nieuws uit Frankrijk: bij de Europese verkiezingen van 25 mei stemde 42 % van de arbeiders, 38 % van de bedienden en 37 % van de werklozen op het Front National van Marine Le Pen." Johan Vanlamsbrouck van Voorpost praatte onder leiding van Lawrence Urbain met Johan Velghe van het Vlaams-nationalistische VLinks.

[10] Zie ook hier.

[11] Urbain refereert aan een uitspraak van Nicolas Sarkozy, die in 2005 verklaarde de banlieues te willen schoonvegen met de hogedrukspuit. Deze retoriek droeg bij aan het oplopen van de spanningen daar, al wil ik de grootschalige vernielingen door rellende jongeren allerminst goedpraten. Sarkozy deed zijn uitspraak echter in verband met criminaliteit; Urbain veralgemeniseert deze agressieve retoriek tot "wijken" "waar gewone mensen niet welkom zijn".

[12] Aanvulling 28 november: Nadat ik naar aanleiding van Baudets opmerking over Pepe (zie aanvulling 26 november hierboven) op Twitter maar weer eens had gewezen op de Pepe-ava van Sander van Luit, die met FvD-kandidaat-Kamerlid Zlata Brouwer Batavieren Podcast draait, heeft Van Luit dan eindelijk deze extreemrechtse ava vervangen door een portretfoto van hemzelf. We weten echter wat zijn affiniteiten zijn. Op de homepage van Batavierenpodcast.nl stond op 14 september 2017: "Sander van Luit (hoofdredacteur, alt-rechtse Pepe muppet en mede-oprichter)" en "Zlata Brouwer (Mater Batavorum, naait confederate battle flag rokjes)". Zie ook het artikel: "Why The Confederate Battle Flag Is Even More Racist Than You Think" (The Huffington Post, Hilary Hanson, 22 juni 2015).

[13] Dat Luc Stekeneks bij Erkenbrand zit, blijkt uit een (overigens veel te onkritisch) stukje van Wierd Duk in het AD.

[14] De realiteit is anders. Zie: "Komst azc leidt niet tot meer criminaliteit in de buurt" (De Volkskrant, Marjon Bolwijn, 1 februari 2018); en zie: "Migranten crimineler? Niet selectief shoppen in onze cijfers" (NRC, Godfried Engbersen, Roel Jennissen en Jaco Dagevos, 6 februari 2016) en "Zuwanderer sind nicht krimineller als Deutsche" (Die Zeit, 8 juni 2016) en "Contrary to Trump’s Claims, Immigrants Are Less Likely to Commit Crimes" (The New York Times, Richard Pérez-Peña, 26 januari 2017) en "Fact Check: No Evidence Undocumented Immigrants Commit More Crimes" (NBC News, Jane C. Timm, 28 juni 2017).


Zie ook mijn blogs:
Karskens, Baudet, Brussen, Roos en Duk entameren de oorlog die ze 'voorspellen'
De neonazi-breinen achter de witte genocide-meme
Hoe rechts-extremisten het taalgebruik ontremmen
Is Thierry Baudet geen fascist 2.0? Echt niet?



Bijlage: fascisten en antisemieten van alt-right

Toegevoegd 29 april 2017

Update: voor een systematischer belichting van Erkenbrand en Baudets verhouding tot die club, zie een latere blog.

Wat betreft de aard van alt-right, de extreemrechtse beweging waarmee Thiery Baudet zich klaarblijkelijk (zie de aanvullingen op mijn blog hierboven) associeert: niet alleen het Nederlandse altrechts vierde de verjaardag van Hitler met een artikel. Op 'moedersite' altright.com verscheen het stuk - gedateerd 20 april, de geboortedag van Hitler - "The Peaceful Origins of Nazi Violence. Is the meme of Brownshirt aggression yet another Big Lie of the establishment left?" Altrechts publiceert lijsten met gevaarlijk geachte Joden en andere vermeende "volksvijanden".
Update 18 juni: zie bijvoorbeeld ook deze tweets van alt-right figuren.

Op een conferentie vorig najaar van Erkenbrand, een gezelschap dat zich profileert als het Nederlandse alt-right, sprak Greg Johnson. Johnson interviewde eerder in een podcast van zijn extreemrechtse club Counter-Currents een gast, F. Roger Devlin, over massamoord op niet-witten. De conferentie werd medegeorganiseerd door Guillaume Durocher, fascist en Jodenhater. Volgens Durocher organiseert de Franse regering - met name Manuel Valls, die onder invloed zou staan van machtige Joden en zijn Joodse vrouw - de "vervanging" van autochtone Fransen door Afrikaanse en islamitische immigranten; Durocher propageert dus een variant van de neonazistische 'witte genocide'-waan Opmerking: in de vorige zin stond eerst een inhoudelijke versimpeling, die inmiddels is uitgewerkt.
Update 30 mei 2017: Baudet wast Erkenbrand in feite wit door te stellen: "Soms vliegen ze uit de bocht, maar het zijn jonge mensen die bezig zijn de wereld te ontdekken." In het algemeen weigert hij uit te spreken dat het onwenselijk is dat extreemrechtse clubs hem steunen. Ongelofelijk.
Update 6 juni: op de site van Erkenbrand staat een stuk dat onder meer lovend is over het beruchte boek Imperium (1948) van de neonazi en Jodenhater Francis Parker Yockey. Update 23 juni: Greg Johnson (zie hierboven) schreef een apologie voor Hitler en op zijn site viert Jodenhaat hoogtij, onder meer in een bespreking van Imperium die in vertaling deels op de site van Erkenbrand is verschenen (zie hierboven).
Update 27 juni: een van de Erkenbrand-leden is de zelfverklaarde fascist "Othala" van Zwart Front, zoals ik heb laten zien op Twitter. Update 14 juli: Erkenbrand volgt @AltRechts op Twitter, dat linkt naar altright.startmix.nl waar onder meer altright.com van Richard Spencer op staat.
Update: zie ook de "Aanvulling 26 november 2017" hierboven: Baudet heeft zich ten langen leste duidelijker gedistantieerd van Erkenbrand.

De meme dat Joden een "witte genocide" organiseren op de blanke bevolking van Europa en/of de VS, is een schepping van en wordt systematisch in roulatie gebracht door neonazi's. Erkenbrand doet dit expliciet eveneens. In een portret van Erkenbrand door Wierd Duk in het AD, laat Duk na Erkenbrand te situeren als antisemitische fascisten en noemt hij ze "jonge nationalisten" die doen aan "spiritualiteit". Enkele huiveringwekkende passages op de website van Erkenbrand staan in het artikel "AD trekt nazi’s de mainstream in" van Jelmer Renema.

Thierry Baudet versterkt de neonazistische "witte genocide"-waan, want hij tweet: "'Stop Operation Soros Movement' begins in Macedonia" - een bericht van nota bene Poetins propagandakanaal RT [screenshot]. Update 30 mei 2017: Inmiddels zijn de neonazi's Nick Griffin (BNP) en Daniel Friberg (neofascistische uitgeverij Arktos) aangehaakt bij "Stop Operation Soros". Einde update.

De Hongaarse premier Orbán valt het complotdenken omtrent Soros bij. Zoals in de meeste grootscheepse leugens, zit er een element van waarheid in: Soros steunt de hulp aan vluchtelingen moreel en financieel en hij heeft gesteld over het beleid van Orbán: "His plan treats the protection of national borders as the objective and the refugees as an obstacle. Our plan treats the protection of refugees as the objective and national borders as the obstacle."

De invloed van Soros op het algehele immigratiebeleid van Europa wordt door de complotdenkers echter giftig opgeblazen, alsof Soros – een klassiek antisemitisch beeld – de touwtjes in handen heeft. Zo schrijft Michael van der Galien op De Dagelijkse Standaard letterlijk over een "marionet" van Soros – de Joodse miljardair zou de Franse verkiezingen hebben laten uitvallen in het voordeel van Emmanuel Macron.  


Rechts de cover van het nazi-blaadje "Fliegende Blätter" (1942, nr. 5): Churchill, Roosevelt en Stalin aan de touwtjes van een jood.

Zie ook:

Dit is het fascisme 2.0-virus. Kom achteraf niet zeggen dat we het niet wisten
Door Marc Van Ranst, De Morgen, 8 februari 2016

[...] Laat het duidelijk zijn: we dreigen in Europa af te glijden naar neofascistische toestanden, ook al schreeuwen de primussen inter pares van de afglijders uiteraard van alle daken dat het niet waar is, dat diegenen die hiervoor waarschuwen naïeve linkiewinkies en oikofobe eigen-volk-eerst-verraders zijn die niet hebben opgelet tijdens de lessen geschiedenis en beter schoenmaker bij hun eigen leest zouden gebleven zijn, dat het allemaal schromelijk en schandelijk overdreven is [...].

Viktor Orbán, Jobbik, and anti-Semitism
Hungarian Spectrum, 11 april 2012

'Er ontstaat een dictatuur [Hongarije; K] in het hart van Europa'
Door Swaan van Iterson, de Volkskrant, 5 januari 2012  

Hongarije neemt strenge mediawet aan
Door Marije Willems, NRC, 20 december 2010

[...] Een door de regering benoemde media-autoriteit gaat in de gaten houden of journalisten 'moreel' en 'objectief' berichten.

Eternal Fascism: Fourteen Ways of Looking at a Blackshirt
Door Umberto Eco, The New York Review of Books / Interglacial.com, 22 juni 1995
[Update: oorspronkelijke stuk hier]

Later toegevoegd:

Dit is het slecht verhulde nazi-gedachtegoed van Thierry Baudet
Door Sander Philipse, Medium.com, 9 maart 2017

Hoogopgeleid extreemrechts probeert in Nederland mee te liften op succes van Alt Right
Door Ewoud Butter, Republiek Allochtonië, 25 april 2017

Tijdens de afgelopen Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft de extreemrechtse beweging Alt Right afgelopen jaar veel invloed gekregen. Er ontstaat inmiddels ook een Nederlandse variant. Zo is er bijvoorbeeld het studiegenootschap Erkenbrand, maar ook het sterk antisemitische Altrechts. Wat is Alt Right en wat is de verhouding met Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet?

The West’s anti-liberal backlash can’t escape its racism
Door Ishaan Tharoor, The Washington Post, 1 augustus 2017

De tragiek van George Soros: hij steunde talloze projecten, en nu keren de ontvangers zich tegen hem
Door Olaf Tempelman, Volkskrant, 29 december 2018

Nazis Have Always Been Trolls
Door Adam Serwer, The Atlantic, 21 maart 2019

They rely on murderous insincerity and the unwillingness of liberal societies to see them for what they are. [...] Fascism is a kind of fantasy politics, a nihilistic leap into pure willfulness, beyond the claims of facts and logic. For the bigot, jokes are a foot in the door to help slip that element of fantasy into ordinary discourse.

Ironic Nazis Are Still Nazis
Door Jeet Heer, The New Republic, 25 november 2016

[...] Hatred often hides behind a mask of jokiness. [...] The crimes of the Nazis have, for some, obscured the extent to which they relied on murderous insincerity and the unwillingness of liberal societies to see the Nazis plainly for what they were. [...] Ultimately, as with the New Zealand shooter, every joke, every pithy reference, every pretend gesture toward the moral standards of liberal democracy has the same punch line: We are going to kill you. There is nothing more profound to unearth from their ideas, or from them.

Word wakker: de fascisten hebben gewonnen
Door Asha ten Broeke, de Volkskrant, 21 maart 2019


[...] Het enige wat je hoeft te doen, is naar hen te luisteren en te geloven wat ze zelf zeggen. Baudet & co hebben ons gewoon verteld waar ze voor staan en wat ze willen: een zuiver ‘blank’ Europa. Dat vinden zij beschaving. Ze hebben ook gezegd hoe ze de weg hiernaartoe zien: als een strijd, met hen aan het front.
[...] De belangrijkste vraag is hoe we ons gaan verzetten tegen fascisme.

Fascistenvoetbal
Door Carolina Trujillo, NRC, 21 maart 2019


[...] Nederland heeft veel stadions. De Johan Cruijff Arena is mijn grootste obstakel op weg naar A of B. Er is daar plek voor 54.900 toeschouwers. In de tijd die ik erover doe om er omheen te raken, kan ik in de laaghangende Hollandse zon zien hoe het eraan toe zou gaan als ze ons daar naar binnen drijven, de moffen, de Russen of tirannen van eigen bodem, het is mij om het even.

Klapper van Forum voor Democratie vraagt om stellingname van pers en politiek
Door Ewout Butter en Roemer van Oordt, Republiek Allochtonië, 21 maart 2019


[...] Gisteren in zijn overwinningsspeech sprak [...] [Baudet]  bijvoorbeeld opnieuw over een “boreale wereld”. Dat is terminologie rechtstreeks uit extreemrechtse kringen, vooral rondom Jean Marie le Pen. Hiermee worden de ‘arische’ en ‘polaire’ wortels van het Indo-Europese volk bedoeld, de veronderstelde voorouders van de witte Europeanen. Zo beweerde de nazi Heinrich Himmler dat het superieure arische ras uit de noordelijke provincie Hyperborea afkomstig was.

Hoe gevaarlijk is Thierry Baudet?
Door Mihai Martoiu Ticu, 12 april 2017


[...] Ik heb (sinds 2012) al 15 stukken over Baudet geschreven, allemaal inhoudelijke kritiek op zijn ideeën. [...] Zijn ideeën en voorstellen hebben iets gemeen met de wetten onder totalitarisme: in hun werking herverdelen ze de macht in het voordeel van één persoon of groep. [...] [Hij] herverdeelt de macht oneerlijk. Hij laat zijn eigen groepen domineren: mannen, witte mensen, autochtonen, christenen, rijken, de elite (ja de elite) en de machtige Westerse landen. Alle andere mensen verliezen vrijheid en rechten.

De halve verzoling van Nederland
Door Walter van der Cruijsen, 16 juli 2012


[...] De journalist Bart Jan Spruyt schreef in het midden van het vorige decennium de beginselverklaring van de Groep Wilders, de voorloper van de PVV. [...] Spruyt is een groot fan van het gedachtegoed en de retoriek van Carl Schmitt voor wie de natiestaat “eine nicht mehr überbietbare Größe” was en staat daarin niet alleen. Schmitt gaf onder de noemer “Der Führer schützt das Recht” zijn juridische goedkeuring aan Hitlers moordpartijen bij de zogenaamde Röhm-putsch van 1934. Schmitt was een overtuigd nationaalsocialist en antisemiet, die opriep tot de zuivering van de bibliotheken van joodse invloeden en instrumenteel was in het uitschakelen van Hitlers politieke tegenstanders.

In het paradijs van Baudet is de slang nooit ver weg
Door Stevo Akkerman, Trouw, 22 maart 2019

[...] Zelden zal een politieke toespraak zo religieus zijn geweest, en dan ook nog zo vervuld van doem, als de overwinningsspeech van Thierry Baudet. [...] Als dit geen godloze heilsleer is, dan weet ik het ook niet meer. Of Baudet moet zelf die god zijn, die messias.

Baudets Franse fascistische connectie

Door Daniel Knegt, Over de muur, 22 maart 2019

Het gaat niet ver genoeg om te stellen dat het politieke discours van Thierry Baudet doet denken aan de Europese politiek van de jaren dertig. Hij heeft het eraan ontleend. [...] [Baudet] sprak hij vol bewondering over Maurice Barrès (1862-1923), een Franse politicus en romanschrijver die de grondslag legde voor een etnisch en raciaal nationalisme dat recht tegenover de Franse republikeinse traditie stond.

Identitarians say: Get active or be “replaced” by migrants. It’s no surprise some take this as a call to violent action.

Door Simon Murdoch, Hope not Hate, 22 maart 2019


Despite regularly saying they are a non-violent movement, those who spread the perception of an impending “threat” of demographic change and argue that Islam and Muslim’s are incompatible with the West should be held accountable if a follower believes violence is the only feasible response.

‘Alsjeblieft tien doden, we hebben een terroristische aanslag nodig’: hoe gebruikers van extreemrechtse fora reageerden op de schietpartij in Utrecht [en verkiezingswinst Baudet]
Door Hassan Bahara en Annieke Kranenberg, de Volkskrant, 22 maart 2019

Op extreemrechtse fora werd opgewonden gereageerd op het nieuws van de aanslagen in Utrecht en Christchurch en de winst van Thierry Baudet. Dit, schreven gebruikers, kon weleens het langverwachte begin van de rassenoorlog zijn.
[...] Die avond wordt op 4chan een nieuwe leus geboren: "Sta op borealen."

Mussolini voorzag een fascistische eeuw. Krijgt hij toch nog gelijk?
Door Roger Griffin, de Volkskrant, 22 maart 2019

Lange tijd leken de fascisten verdwenen van het wereldtoneel. Te vroeg gejuicht, ziet historicus Roger Griffin tot zijn spijt. Wordt dit dan toch de ‘fascistische eeuw’ die Mussolini voorzag?
[...] Dit is geen tijd waarin democraten, of ze nu gelovig zijn of niet, zich weer stil moeten houden.

En wat nu?
Door Meredith Greer, HP De Tijd, 23 maart 2019

[...] Nog bijna harder dan dat we kennis nodig hebben over de ideeën en het taalgebruik van fascisten, hebben we het nodig om de kritische denkers te lezen die al eerder zich hebben verzet tegen deze ideeën. Denkers die links kunnen inspireren om het eigen discours weer terug te vinden in plaats van alleen maar te reageren op dit opgebaggerde bruine verhaal van Baudet.

En m'n blogs:
Ollongren versus Baudet. Morrelt FvD aan het taboe op racisme?
Erkenbrand begraven
Karskens, Baudet, Brussen en Roos entameren de oorlog die ze 'voorspellen'
Wilders maakt zich eigenaar van een eventuele gewelddadige opstand
'Psychologische strategieën IS en extreemrechts lijken op elkaar en zijn aan de winnende hand' 
Wilders' schaduw Bjorn Larsen zit diep in netwerk rond genocideblog Gates of Vienna
Wilders' grote experiment en de schaduw van de Protocollen van de wijzen van Zion
Martin Bosma, voor al uw genocides
Wilders vraagt Marine Le Pen ten dans - het masker valt af
Wilders' vriend Dewinter omarmt fascistische 'identitairen'
EU-bondgenoot Wilders in spe: 'Leve de blanken van Europa'
Antisemitisme van Wilders' nieuwe vriend Strache
Zweedse Democraten: oorlogstaal, racisme en xenofobie
Geert Wilders werkt samen met exteemrechtse verspreider van complottheorieën over Obama
Wilders blijft linken naar genocide-blog Gates of Vienna
De neonazi-breinen achter de witte genocide-meme 
Premier Orbán maakt Hongarije tot 'land van God'

24 opmerkingen:

  1. Degelijke brok info, Ikje Ergens, keigoed!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ruud Mooijman13:37

    Ik vraag me af in hoeverre de omroepen op de hoogte zijn van het (wel en) wee van deze heer. Hopelijk komt hij niet te vaak op de buis.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem16:39

    Bedankt voor de belangrijke info, laat dit de mensen lezen, voor het te laat is

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem12:43

    Zoals de schrijver zelf al stelt:schuldig bij associatie. En dat terwijl Baudet zelf zegt met iedereen het gesprek aan te gaan.zelfs met islamisten en Guy Verhofstadt.Dat is wat een vrije denker doet,maar dat mag blijkbaar niet.We moeten allemaal binnen de nauwe grenzen blijven die door policor_links zijn vastgesteld.
    Anders:racist,fascist,nazi. Vrijheid?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anoniem20:45

      Baudet mag dan wel zeggen dat hij altijd het gesprek aangaat, maar het is mijn ervaring dat hij de ander wel aanhoort, maar niet luistert. Het is geen gesprek als je enkel je eigen visie of mening wilt communiceren. Het is dan ook niet vreemd dat Baudet weerstand oproept.

      Verwijderen
    2. "dat mag blijkbaar niet"
      De favoriete leugen van rabiaat rechts.
      Ja, het mag wel. En dus mag een blogger alles wat de voorman van Schorem voor Demagogie in het openbaar heeft gezegd en gedaan. Dat rabiaat rechts dat niet leuk vindt is niet het probleem van betreffende blogger.
      Op dezelfde manier mogen beschaafde mensen - en ik mag zeggen dat die mensen beschaafd zijn, maar u niet - demonstreren tegen racisme in de volksvertegenwoordigingen. Omdat het rabiaat rechts gelukkig (nog?) aan de middelen ontbreekt dat te verhinderen past het de klassieke truc toe door te proberen voor slachtoffer te spelen.

      Verwijderen
  5. Anoniem18:00

    Ja, natuurlijk is de man een onbetrouwbare griezel, maar de argumenten hier zijn wel erg gezocht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eerlijk gezegd een vrij domme reactie - je ontkracht geen enkel argument en komt ook niet met iets anders.

      Verwijderen
  6. Anoniem11:56

    Super dat je dit allemaal documenteert! Maar ik wil toch een beetje opbouwende kritiek geven want af en toe sla je wel een beetje door!
    - die 'you shall not pass'-LOTR referentie is een populaire meme en om daarmee te stellen dat ie vluchtelingen gelijkstelt aan duivelse wezens is erg vergezocht. Die meme wordt voor de meest onschuldige zaken gebruikt.
    En dan kom je daarna nog met allemaal neonazisites die het ook over Tolkien hebben. Kom op zeg, Tolkien maakt gewoon deel uit van de hele westerse cultuur en er zijn honderden miljoenen niet-extreem-rechtse figuren die die boeken met veel plezier gelezen hebben en daar af en toe aan refereren. Het refereren aan Tolkien maakt je geen nazi en associeert je ook niet met extreem-rechts.
    - Die 14 van Anne Coulter was op de 14e dag voor obama aftrad / de 14e dag op de obama countdown clock. Lijkt me dus vrij plausibel dat dat gewoon de verklaring was voor die tweet, i.p.v. haar publieke outing als neonazi d.m.v. een obscure tweet met een nummer.

    Probeer er op te letten, zonder zulke overdrijvingen zou het hele verhaal veel sterker staan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie. Ik ben gewoon zo volledig mogelijk. Sommige feiten of toedrachten vormen op zichzelf inderdaad geen overtuigend (indirect) bewijs, maar passen wel in het totaalbeeld, krijgen daardoor een sterkere lading, en dragen daardoor bij aan een gegrond wantrouwen jegens Baudet en zijn bedoelingen.

      Verwijderen
    2. En wat betreft Coulter: zij kon weten dat het tweeten van "14" op zijn minst de associatie in kwestie zou oproepen - en het voor lief nemen daarvan is op zichzelf suspect en kwalijk genoeg.

      Verwijderen
  7. Anoniem00:22

    Dank, erg nuttig overzicht. Alleen die kikkerbadge bij het Bossche carnaval: daar loopt echt de halve stad mee (Den Bosch = Oeteldonk = kikkerheuvel)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt. Anderzijds:zie m'n reactie van 26 augustus 23:44 hierboven.

      Verwijderen
  8. Goed gedocumenteerde lange lijst.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Anoniem17:24

    Ik zie opzich niks verkeerds in deze lijst, moderne kunst is ook een vorm van perversiteit. Iets wat modernisme sowieso teweeg heeft gebracht ook inzake seksualiteit, afbraak van communities, muziek en culturele zelfhaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Anoniem22:27

    Er zijn nog meer voorbeelden van Bidet die liegt of schijt heeft aan waarheidsvinding:

    https://www.hpdetijd.nl/2017-07-05/thierry-baudet-interview/

    ‘Mijn meningen zijn feiten’

    https://www.reddit.com/r/thenetherlands/comments/7kmz8v/thierry_baudet_politicus_van_het_jaar_2017/drfrs9a/?st=jeyqii8d&sh=fb229195

    "Het SCP is een links instituut, opgericht en geleid door een PvdA'er"

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Je opent een beerput. Ik word er misselijk van.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Indrukwekkend grondige, trefzeker duidende journalistiek, waar allen een voorbeeld aan kunnen nemen. Wie de geschiedenis niet kent, of ontkent, zijn immers gedoemd, of voorbestemd, om haar te herhalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Top, dit overzicht, dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat, moet heel wat tijd en zweetdruppels gekost hebben! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen