08 februari 2016

Is Thierry Baudet geen fascist 2.0? Echt niet?

Zie ook de updates aansluitend op deze blog.


Baudet op de IJzerwake van 2014

Stel, een spraakmakende activist draagt de democratische rechtsstaat een warm hart toe en wil extreemrechts geen handje helpen de macht te veroveren, maar hij zegt, schrijft en doet het volgende:

- Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) een ernstige inbreuk op de democratie achten [update: artikel niet meer beschikbaar; zie ook hier in combinatie met hier] en propageren dat grondrechten alleen op nationaal niveau worden gehandhaafd, zodat ze afhankelijk kunnen worden gemaakt van de "nationale cultuur" (2010).

Ten onrechte stellen, in het boek De aanval op de natiestaat (2012): "Strikt juridisch gezien bestaan er dus geen universele rechten. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens [UVRM] van de Verenigde Naties (1948) mist elke rechtskracht omdat het een verklaring is en geen verdrag".

- Het "openingsreferaat" houden op de bijeenkomst "Pro Europa, dus tegen deze EU" van de extreemrechtse partij Vlaams Belang (2012).

- Ageren tegen de meeste moderne kunst. Baudet ("er is een culturele elite die eigenlijk voortdurend focust op allerlei lelijke dingen") verkondigt dat de kunst sinds het modernisme vanaf het begin van de twintigste eeuw uit is op "vervreemding", "ontheemding", "provoceren" en "choqueren". Dit betoogt hij in het hoofdstuk "Modernisme en ontworteling" van zijn boek Oikofobie (2013)[1].

- Toetreden (circa 2013?) tot de "vrienden" van het International Center for Western Values (ICWV) van uitgever René van Praag (voorzitter), met de 'moeder der haat tegen moslims zaaiende complottheorieën' Bat Ye'or (pseudoniem voor Giselle Littman) als adviseur.

- Voorafgaand aan een tv-programma waarin hij zal optreden samen met Anousha Nzume, een zwarte Nederlander die gaat betogen dat Zwarte Piet racisme aankleeft, tegen een zwarte vriendin van die landgenoot zeggen: "Kom je pepernoten gooien?" - en grijnzend weglopen als zij aangeeft dit beledigend te vinden (2013).

- Extreemrechtse partijen als Front National, Vlaams Belang, de FPÖ en de PVV "de avant-garde" noemen en stellen: "het is ook essentieel dat ze daar in het Europees Parlement een vuist kunnen maken" (2014).

- Spreken op de extreemrechtse IJzerwake (2014); Baudet betoogde dat de Europese Unie de uitgekomen droom van nazi's en fascisten is. In de editie van 2015 werd een "zwaarddans" uitgevoerd door onder anderen Voorpost-voorzitter Bart Vanpachtenbeke en lokaal Vlaams Belang-voorzitter en Pegida-man in Sint-Niklaas, Hugo Pieters.

- Meewerken aan het salonfähig maken[2] van de voorstander van eugenetica en een spuitje voor ernstig gehandicapte kinderen, Wim Rietdijk (die immigranten "genetisch een eind bij ons achterlopen" vindt), door met hem welwillend in discussie te gaan in debatcentrum De Balie in Amsterdam (2014).

- Een goed woordje doen ("Julien Blanc heeft volkomen gelijk", 2014) voor een beruchte versiercoach (lees: aanrandingsgoeroe), die mannen suggereerde hun fysieke overwicht tegenover vrouwen te gebruiken, bijvoorbeeld door ze in een wurggreep te nemen; en die in Japan vrouwen met hun gezicht naar naar zijn kruis trok. (Na een golf van protesten krabbelde hij voor de bühne terug.) "Geen diersoort zo wreed als de jonge vrouw", stelt Baudet - een kwalijk staaltje van blaiming the victim bovendien.
In hoeverre is het dan 'fictie' dat Baudet de ik-figuur in zijn romannetje Voorwaardelijke liefde (2014) laat oreren dat vrouwen veel meer genieten van een verkrachting dan van "gefriemel aan de clito" in "de wereld van emancipatie en mensenrechten"? (Hee, weer die vermaledijde mensenrechten.) "Vraag het ook maar eens aan een verkrachter."

- Een loftuiting retweeten van de notoire neofascistische propagandist E.J. Bron (2014 of 2015, eigen waarneming, geen screenshot van gemaakt, Bron zit momenteel niet meer op Twitter).

- In een radiogesprek (vanaf 50:36) met Sid Lukkassen[3] over diens boek Avondland en identiteit (2015)[4] de stelling over het voetlicht helpen brengen dat naast verderfelijk "feminisme" het "cultuurmarxisme"[5] in West-Europa als "dominante opvatting" "de elite doortrekt". In verband met "de oorlog tegen de islam" (vanaf 9:20), Lukkassen laten beamen dat het Avondland (i.e. Europa) "een wereld zonder islam" betekent; en dat het christelijke denken ons "weerloos heeft gemaakt tegen massa-immigratie".
Lukkassen zegt en passant over de ideeën van de Frankfurter Schule: "hun theorieën werden als pervers ontvangen en dat waren ze min of meer ook". En Lukkassen promootte eerder de misogyne creep Davis Aurini (een maatje van Roosh V, zie hieronder), die zo zijn klassieke ideeën koestert over joden.

- Voormalig jeugdleider van Front National Julien Rochedy, die homo's à la Poetin kort wil houden, een "heel interessante jonge Fransman" noemen (2015).

- Ruim voordat Wilders dit deed: pleiten voor het gevangen zetten ("interneren") van vluchtelingen die ondanks een wenselijke "vlootblokkade" ons land weten te bereiken (2015).

- Net niet letterlijk stellen, maar er des te meer op zinspelen, dat cultuur in hoge mate wordt bepaald door ras (2015). Update: de link loopt inmiddels dood, de radio-uitzending "De Overnachting" (met Filemon Wesselink, 20 september 2015) staat nu hier; luister vanaf 16:13. Zie ook deze Twitter-draad.

- Toegevoegd maart 2017: "Ik [wil] niet dat Europa Afrikaniseert". "Ik wil graag dat Europa dominant blank en cultureel blijft zoals het is". Amsterdam FM, Vluchtweek, 17 september 2015 (vanaf 1:10:08 - tot 1:10:45).

- Aan de zwarte (conservatieve) Nederlander Kiza Magendane voorhouden: "Er is een reden waarom alle Nobelprijswinnaars blank zijn" (2015). Vervolgens ontvriendde Magendane begrijpelijkerwijs Baudet op Facebook.

- Notoire leugenaar en moslimhater Pamela Geller als bron gebruiken van de fabel dat de Duitse zelfmoordpiloot Andreas Lubitz, die zijn vliegtuig, met veel passagiers, liet neerstorten, een islamitische bekeerling zou zijn geweest (2015). Update: Baudet heeft de tweet gewist (evenals vele andere); reacties erop staan nog wel op Twitter. Verder tweet Baudet (juli 2016) een 'grap' van Geller.

- De aanval door een ruiten ingooiende meute op de gemeenteraad van Geldermalsen, die vergaderde over een asielzoekerscentrum, bestempelen als "noodweer" tegen een "injectie van criminaliteit" (2015).

- In een tweet (2016) linken naar een "leuk artikel met leuke filmpjes van Roosh V over Oekraïne" en naar diens tijdlijn op Twitter [screenshot]. Roosh V, schuilnaam voor Daryush Valizadeh, pleit net als Julien Blanc voor het mishandelen van vrouwen om ze te veroveren. Verder is hij een totaalaluhoedje en, hopla, een antisemiet.

- Tijdens een pr-tripje door het Hongarije van potentaat en censor Viktor Orbán trots retweeten (2016) over een interview in het Fidesz welgezinde orgaan Magyar Hírlap van oligarch Gábor Széles, waarin vaste columnist Zsolt Bayer joden "stinkende uitwerpselen" mocht noemen (2011). Verder beschouwt Bayer Roma als een soort dieren "die het niet zou moeten worden vergund te bestaan".
Baudet inspecteerde het hek met prikkeldraad tegen vluchtelingen langs de Hongaarse grens: "zojuist geconstateerd gat in het hek. Smokkelaars zijn halverwege het knippen al gepakt."

Bloed? - racisme; check. Bodem? - oikos en nationale cultuur; check. Ontaarde kunst? - modernisme als ontworteling; check. De vrouw onderdanig aan de man? - à la Blanc en Roosh V; check. Homohaat? - lof voor Julien Rochedy; check. Eugenetica? - fijn keuvelen met Rietveld; check. Elite met marxistische agenda? - bijval aan Sid Lukkassen over cultuurmarxisme; check. Europa Judenfrei? - met Lukkassen: geen islam in het Avondland; check. Nationalisme boven mensenrechten? - boek De aanval op de natiestaat; check. Geweld? - Blanc en Roosh V, oorlog met islam, vlootblokkade, gemeenteraad bestormen als noodweer; check. Liegen? - de EU als utopie van fascisten neerzetten en inhaken op Geller; check. Kampen? - interneren van vluchtelingen; check. Jodenhaat? - trots zijn op interview in orgaan met rabiate antisemiet als vaste columnist; check.

Ja, het gaat deels om guilt by association. Maar vormt wie zich keer op keer (op keer, op keer...) met het kwaad verbindt, er op een gegeven moment geen onverbrekelijk geheel mee? Hoe effectief blijft zijn vlucht naar voren: de herhaalde bewering dat hij overal waar hij wordt gevraagd, komt spreken (zelfs bij islamisten, mochten die hem uitnodigen) en dat het taboe daarop "intellectueel fascisme" behelst?
Oordeel zelf of Thierry Baudet een fascist 2.0 is.

Kleine aanvullingen en correcties zijn doorgevoerd op 9  februari.

- Aanvulling 12 februari: Baudet helpt graag mee met stemming maken tegen asielzoekers: hij retweet een bericht over een verkrachting door een asielzoeker in een zwembad. Uit onderzoeken blijkt echter niet dat asielzoekers relatief veel misdrijven begaan, althans niet buiten de opvangcentra. Wel geldt dit voor groepen migranten met bepaalde sociaaleconomische kenmerken - jonge mannen in stedelijk gebied met weinig inkomen; gecorrigeerd voor deze kenmerken verdwijnt het verschil met de globale bevolking (zie ook hier), dus er lijkt (gemiddeld) geen etnische factor in het spel te zijn.

- Aanvulling 31 maart: Baudet schurkt opnieuw aan tegen extreemrechts, dit keer in Polen. Op 19 februari 2016 voerde hij op de bijeenkomst "Prosperity of Europe after EU" in Wieliczka, georganiseerd door de groep ENF van Marine Le Pen in het Europees Parlement, actie samen met onder meer Michał Marusik en Stanisław Żółtek van de extreemrechtse partij Congres van Nieuw Rechts (KNP), Janice Atkinson (wegens fraude uit UKIP gezet en overgestapt naar de ENF nadat die ruim 15 miljoen euro subsidie had gekregen), de Roemeen Constantin Rebega (verdacht van het aannemen van 40.000 euro steekpenningen) en voor Front National Ludovic de Danne (een adviseur van Le Pen die bij Poetin een 'lening' van 9 miljoen los kreeg). (Hat tip Ton Aarts).

- Aanvulling 10 april: Baudet: "Een verbod op discriminatie is onzin"; en: "Vrijheid van godsdienst is een overbodig grondwetsartikel"; en: "...waarom zou je onze publieke ruimte verklaren tot neutraal territorium?" In feite wil Baudet - die in dit interview niet voor het eerst bevestigt dat hij een PVV-stemmer is - af van artikel 1 van de grondwet, dat de gelijkheid van burgers voor de staat stipuleert.

 - Aanvulling 3 mei: aan de tafel van Pauw (2 mei), waar de dood van kinderarts Mohammed Waseem Moaz aan de orde kwam bij het bombarderen van het Al-Quds ziekenhuis in Aleppo door waarschijnlijk Russische straaljagers, zegt Baudet - nadat verslaggever Olaf Koens erop heeft gewezen dat dit een oorlogsmisdaad betreft -: "Waarom wordt zo'n ziekenhuis gebombardeerd? Is dat omdat het als menselijk schild wordt gebruikt, zoals Palestijnen dat ook in de Gaza-strook doen? Ik neem aan dat er redenen zijn... bommen zijn schaars". Echt, Baudet suggereert dat Poetin zuinig is met bommen. Dan spoor je niet; en negeer je het plat gooien van Grozny in 1999-2000.
Overigens retweette Baudet eerder een selfie van Julien Rochedy (zie hierboven) met slachter Assad, die de extreemrechtse Fransman kennelijk vriendschappelijk heeft ontmoet.
Duidelijke blijken dat Baudet totaal geen probleem heeft met een fascist die honderdduizenden onschuldige burgers vermoordt, zogenaamd om de orde te handhaven. De  kou slaat je om het hart.
Aanvulling maart 2017: op 21 augustus 2016 tweette Baudet over Assad: "He who governs wicked countries sometimes has to rely on wicked measures" [screenshot].

- Aanvulling 11 juni: Baudet verwijst instemmend [screenshot] naar een stuk van neoracist annex ontspoorde beroepsagitator Joost Niemöller, die in een zoveelste hysterisch uitbarsting op zijn blog de Duitse politicus Wolfgang Schauble de nazi-term "omvolking" naar het hoofd slingert.

- Aanvulling 21 juli: Baudet neemt het op voor de antisemitische, vrouwen belagende beroepshufter Milo Yiannopoulos, wiens account (eveneens vandaag) door Twitter permanent is geschorst. De bekende blogger Charles Johnson van Little Green Footballs spreekt terecht van "years of ugly antisemitism, white supremacism and misogynist harassment" door Yiannopoulos. De laatste schrijft - volstrekt getroebleerd - mass shootings toe aan de feministische onderdrukking van mannelijke expressie. Hij zette zijn meute volgers op tegen vrouwen die hekelden dat vrouwen in bijna alle geliefde games steevast de rol krijgen van te verkrachten, te mishandelen of te vermoorden object (gamergate). Met zo'n fascistoïde schoft maakt Baudet dus graag een selfie. Overigens op een feestje  van Yiannopoulos waar ook Geert Wilders het woord voerde, in het kader van de nationale conventie van de Republikeinen ter verkiezing van Trump als presidentskandidaat.

- Aanvulling 27 juli: Thierry Baudet en Geerten Waling promoten boeken van de witte supremacist James Ronald Kennedy, volgens wie slavendrijvers in de VS "respectvol" met slaven omgingen.

- Aanvulling 16 januari 2017: Baudet: "Het Westen lijdt aan een auto-immuunziekte. Een deel van ons organisme - een belangrijk deel, ons afweersysteem, datgene wat ons zou moeten beschermen - heeft zich tegen ons gekeerd. Op elk vlak worden we verzwakt, ondermijnd, overgeleverd." Het vergelijken van een volk met een organisme en daarbij tegenstanders voorstellen als een ziekte[6],  is standaard fascistische retoriek. Ook Baudets gehamer op het herwinnen van oude glorie past daarbij (Roger Griffin: palingenetic ultranationalism). De conservatieve historicus Dirk-Jan van Baar tweette terecht: "Jongens, dit is gewoon fascisme hoor."

- Aanvulling 16 januari 2017: Onderzoeksgroep Kafka tweet een kopie van een artikel in het blaadje van de NVU, waarin Adé Jansen beweert dat de NVU door Baudet persoonlijk werd uitgenodigd voor een bijeenkomst (ten behoeve) van zijn Forum voor Democratie; en dat hij Baudet in het verleden heeft geboekt als spreker voor een katholieke organisatie waarvoor hij (Jansen) werkzaam was.

- Aanvulling 8 maart 2017: Baudet zei op 8 maart op een verkiezingsbijeenkomst in Maastricht voor het politieke vehikel van zijn gestook, het partijtje FvD: "Onze elite is bezig ons homeopathisch te vermengen met alle andere volken opdat er nooit meer een Nederlander zal zijn". Dit meldde redacteur Tim Engelbart van De Dagelijkse Standaard op Twitter, in deze een onverdachte bron.

- Aanvulling 8 maart 2017: Baudet wil dat het volk via een referendum een rechterlijke uitspraak kan overrulen, zo leidde Ronald Smallenburg af uit een uitzending van Zembla op 8 maart. Dit is een gevaarlijke toespitsing van Baudets bovengenoemde wens grondrechten afhankelijk te maken van de "nationale cultuur".

- Aanvulling 17 maart 2017: Baudet heeft het boek Die Intelligenz Und Ihre Feinde (2012) van de extreemrechtse Volkmar Weiss in z'n boekenkast. Dat zou op zichzelf weinig of niets hoeven te zeggen, maar past nogal goed in het totaalbeeld dat hierboven oprijst (zie ook hier). Weiss heeft op verzoek van de NPD in een politieke commissie gezeten en publiceerde in het NPD-krantje Deutsche Stimme. In zijn boek Die alternative Geschichte 1941–2099 sticht een succesvolle Hitler het rijk Artam dat een bolwerk wordt tegen de islam.

- Aanvulling 30 maart 2017: Baudet prijst op Twitter provocatief een passage uit een roman van de fascistische dandy en auteur Pierre Drieu de la Rochelle, die eerst tegen Hitler schreef maar in de Tweede Wereldoorlog met de nazi's collaboreerde [screenshot]. Het verhaal van Gilles (1939) gaat over de zoektocht van een jonge dandy die zichzelf vindt als fascist.
Curiosum: een andere bewonderaar van Drieu de la Rochelle is de Franse schrijver Richard Millet, die opschudding veroorzaakte met een "lofzang op Anders Breivik".

- Aanvulling 19 april 2017: Baudet retweette een gefotoshopte afbeelding van hemzelf met de kikker Pepe, het symbool van de racistische beweging Alt-Right, met als naamgever en belangrijke gangmaker de neofascist Richard Spencer en als supporter de activist Stephen Bannon, die in zijn tijd als hoofd van Breitbart deze nieuwsblog het "platform van Alt-Right" noemde. Alt-Right is een "interessante beweging", aldus Baudet, hoewel hij er naar eigen zeggen "niet genoeg vanaf weet" (maar op internet staan tal van goede artikelen over Alt-Right); en Pepe acht Baudet "een energiek stripfiguur dat staat voor een positieve [sic] campagne-energie".
Ook retweette Baudet iemand met Pepe als avatar op Twitter en hij bezocht (zie hierboven) Alt-Right-sympathisant Milo Yiannopoulos. En hij prees een documentaire van Bannon. [screenshots]

Noten

[1] De rechts-conservatieve filosoof Roger Scruton lanceerde het begrip oikophobia in zijn boek England and the need for nations (2004). In 2006 sprak hij over oikophobia op een congres van Vlaams Belang. Scruton, die de Belg Paul Belien - homohater en spin in een internationaal web van moslimhaters - "my old friend" noemde, is adviseur van de International Free Press Society (IFPS), waar men onder het mom van bescherming van de vrijheid van meningsuiting een zelfverklaarde counter-jihad voert, dat wil zeggen zoveel mogelijk haat zaait tegen moslims. In het bestuur van de IFPS zit Ned May, als "Bodissey" beheerder van genocideblog Gates of Vienna. Baudet promoveerde bij Scruton.

[2] Helaas is met name een jonge filosoof betrokken bij het opwarmen van de giftige prak van Wim Rietdijk, namelijk Lammert Kamphuis, die hem interviewde in de reeks "Dappere Denkers" (bah). Ook snap ik niet wat Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, bezielt om een voorstander van eugenetica en euthanasie voor gehandicapte kinderen - vergelijk Lebenunwertes Leben bij de nazi's en de aan het slot van mijn artikel geciteerde opmerking van Zsolt Bayer over Roma - een podium te geven.

[3] Lukkassen (VVD Duiven) figureert - schandalig genoeg gezien zijn kijk op de islam en op vrouwen - op de site van nota bene het Humanistisch Verbond (HV) als spreker en cursusleider.
Toegevoegd 10 augustus 2016: tot mijn ontsteltenis liet Boris van der Ham, directeur van het HV, zich onlangs door Sid Lukkassen interviewen voor het nieuw-(extreem)rechtse Youtube-kanaal Café Weltschmerz van de fascistoïde provocateur en louche zakenjongen Erik de Vlieger. Het was me al zeer tegengevallen dat Van der Ham nooit reageerde op mijn tweets over het anti-humanistische gedachtegoed van Lukkassen. Onbegrijpelijk dat het HV in zee blijft gaan met een warhoofd wiens denkbeelden haaks staan op de waarden van de organisatie.


[4] Uitgegeven door Perry Pierik (Aspekt), over wiens revisionistische neigingen Jan Blokker een behartigenswaardig stuk schreef in de NRC.
Toegevoegd 10 augustus:
Tot mijn lichte verbijstering heeft premier Mark Rutte dit krankjorume boek persoonlijk in ontvangst genomen, incluis fotomomentje. Welke connectie heeft dat weten te regelen? Volgens GeenStijl lag Avondland en Identiteit zelfs in het torentje.

[5] Toegevoegd 10 augustus 2016: Ook wel geschreven als "cultureel marxisme". Het gaat om een complottheorie - teruggaand op het nazistische "Kulturbolschewismus" - uit de koker van antisemitische rechtse radicalen in de VS, die steeds vaker ook buiten Amerika wordt ingezet (zoals door reaguurders op de rechtse hetzeblog GeenStijl, waarvan de redactie reclame maakt voor Lukkassens gebruik van de term) om een scala aan 'linkse' ideeën, wensen en doelgroepen af te schilderen als het wapenarsenaal van een imaginaire gedachtenpolitie of "totalitaire" politieke correctheid, die zou worden belichaamd door progressieve wetenschappers, intellectuelen en de bevolkers van de media. Onder meer antiautoritair handelen en emancipatie van gediscrimineerde minderheden worden geframed als iets dat aan het volk wordt opgelegd - wat de waarheid op zijn kop is, want juist de meeste aanhangers van deze complottheorie wensen mensen met desnoods harde hand hun plaats op te leggen binnen een stramme, traditionalistisch-hiërarchische orde. Toegevoegd februari 2017: Zie ook "The Nazi Roots of the Word 'Cultural Marxism'" (Door Jerlerup, Breitbart Watch / Loonwatch, 15 februari 2017).

In een gesprek met de nieuw-(extreem)rechtse psychiater en columnist Esther van Fenema zegt 'humanist' Sid Lukkassen over Mussolini: "Mensen riepen om een sterke leider om de orde terug te krijgen". "Orde". Gewoon dat, zonder één negatief woord over de Italiaanse oerfascist. Van Fenema schrijft later in een column op TPO, "In tijden van terreur hebben we veldheren nodig die moed hebben en het gevaar niet schuwen":

Een tijd van vrede of een tijd van oorlog vraagt om zijn eigen soort mensen met een eigen mentaliteit en persoonlijkheidsstructuur. Zeker als het gaat om de eigenschappen die nodig zijn om een maatschappij aan te sturen in tijden van crisis en geweld. [...] "Oorlog is voor de man wat moederschap voor de vrouw is", beweerde Mussolini ooit. Je kan van alles vinden van deze Italiaanse krijgsheer, maar de kans dat hij zijn draai had gevonden in het middelmanagement van een supermarktketen acht ik klein.
Dit is een nauwelijks verholen staaltje bewondering voor figuren à la Mussolini, dus een blijk van een fascistoïde mentaliteit.
Thierry Baudet schreef een voorwoord voor de tweede druk van Avondland en Identiteit.


[6] De nazi's spraken van een "kankergezwel"; de nieuw-(extreem)rechtse Björn Höcke, leider van AfD-Thüringen en vermoedelijk een neonazi, wil de "meeldauw" bestrijden waaraan zijn land zou lijden. Zie: "AfD-Rhetorik oder Was ist Faschismus?" (Andreas Kemper, 9 februari 2015).

Zie ook:

Dit is het fascisme 2.0-virus. Kom achteraf niet zeggen dat we het niet wisten
Door Marc Van Ranst, De Morgen, 8 februari 2016

[...] Laat het duidelijk zijn: we dreigen in Europa af te glijden naar neofascistische toestanden, ook al schreeuwen de primussen inter pares van de afglijders uiteraard van alle daken dat het niet waar is, dat diegenen die hiervoor waarschuwen naïeve linkiewinkies en oikofobe eigen-volk-eerst-verraders zijn die niet hebben opgelet tijdens de lessen geschiedenis en beter schoenmaker bij hun eigen leest zouden gebleven zijn, dat het allemaal schromelijk en schandelijk overdreven is [...].

Viktor Orbán, Jobbik, and anti-Semitism
Hungarian Spectrum, 11 april 2012

'Er ontstaat een dictatuur [Hongarije; K] in het hart van Europa'
Door Swaan van Iterson, de Volkskrant, 5 januari 2012  

Hongarije neemt strenge mediawet aan
Door Marije Willems, NRC, 20 december 2010

[...] Een door de regering benoemde media-autoriteit gaat in de gaten houden of journalisten 'moreel' en 'objectief' berichten.

Eternal Fascism: Fourteen Ways of Looking at a Blackshirt
Door Umberto Eco, The New York Review of Books / Interglacial.com, 22 juni 1995

Later toegevoegd:

Dit is het slecht verhulde nazi-gedachtegoed van Thierry Baudet
Door Sander Philipse, Medium.com, 9 maart 2017

En m'n blogs:
Karskens, Baudet, Brussen en Roos entameren de oorlog die ze 'voorspellen'
Wilders maakt zich eigenaar van een eventuele gewelddadige opstand
'Psychologische strategieën IS en extreemrechts lijken op elkaar en zijn aan de winnende hand' 
Wilders' schaduw Bjorn Larsen zit diep in netwerk rond genocideblog Gates of Vienna
Wilders' grote experiment en de schaduw van de Protocollen van de wijzen van Zion
Martin Bosma, voor al uw genocides
Wilders vraagt Marine Le Pen ten dans - het masker valt af
Wilders' vriend Dewinter omarmt fascistische 'identitairen'
EU-bondgenoot Wilders in spe: 'Leve de blanken van Europa'
Antisemitisme van Wilders' nieuwe vriend Strache
Zweedse Democraten: oorlogstaal, racisme en xenofobie
Geert Wilders werkt samen met exteemrechtse verspreider van complottheorieën over Obama
Wilders blijft linken naar genocide-blog Gates of Vienna
De neonazi-breinen achter de witte genocide-meme 
Premier Orbán maakt Hongarije tot 'land van God'

11 opmerkingen:

 1. Degelijke brok info, Ikje Ergens, keigoed!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ruud Mooijman13:37

  Ik vraag me af in hoeverre de omroepen op de hoogte zijn van het (wel en) wee van deze heer. Hopelijk komt hij niet te vaak op de buis.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem16:39

  Bedankt voor de belangrijke info, laat dit de mensen lezen, voor het te laat is

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem12:43

  Zoals de schrijver zelf al stelt:schuldig bij associatie. En dat terwijl Baudet zelf zegt met iedereen het gesprek aan te gaan.zelfs met islamisten en Guy Verhofstadt.Dat is wat een vrije denker doet,maar dat mag blijkbaar niet.We moeten allemaal binnen de nauwe grenzen blijven die door policor_links zijn vastgesteld.
  Anders:racist,fascist,nazi. Vrijheid?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Edoch, ik voeg er wel aan toe: "Maar vormt wie zich keer op keer (op keer, op keer...) met het kwaad verbindt, er op een gegeven moment geen onverbrekelijk geheel mee?"
   Het antwoord is ja.

   Bovendien: loop het lijstje maar na, lang niet alles gaat om circumstantial evidence, er staan rijkelijk genoeg uitspraken en handelingen van Baudet bij waaruit spreekt dat de man inmiddels zonder meer extreemrechts moet worden genoemd. En een gevaar voor de rechtsstaat.

   Verwijderen
 5. Anoniem18:00

  Ja, natuurlijk is de man een onbetrouwbare griezel, maar de argumenten hier zijn wel erg gezocht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eerlijk gezegd een vrij domme reactie - je ontkracht geen enkel argument en komt ook niet met iets anders.

   Verwijderen